Времето, пространството, другите

За филма

Държава: Франция
Година: 2003
Жанрове: Документален

Режисьор: Жан-Марк Дофен


6-сериен документален филм. Имат ли животните чувство за време? Как протичат при тях понятията за ежедневие, дълголетие, синхронизация, бременност. Притежават ли животните биологичен часовник?
Отговорите на тези оригинални въпроси търси екипът на поредицата.

Саваната е споделена собственост. В нея животните живеят едно до друго, но всеки си има свой собствен свят...
Големите пространства на саваната често се възприемат като безкраен декор: газели, който пасат, стадо биволи, които се движат, минаващ носорог, без да знаят, че са у дома, докъде отиват, дали ще се върнат скоро или утре, или след година на същото място. Но територията е от основно значение за животинския свят. Някои животни пазят територията си от други животни и не търпят ничие присъствие, нито на други животински видове, нито това на индивиди от другия пол на неговия вид. Те искат да се наслаждават сами на благоприятното си разположение.

Ежедневният допир между индивидите от един животински вид и съвместно съжителство между различните видове, далече от опростеното отношение – жертва/хищник. Всяко животно е в сложни и разнообразни връзки с останалите живи същества от неговото жизнено пространство. Те могат да са родители, конкуренти, врагове, противници или просто съседи.

Наблюдава се богата палитра от нюанси в отношнията, повече или по-малко кодирани, понякога инстинктивни, понякога стратегически, или конфликтни, или на обич, които определят отношенията между животните. Оказва се, че собственият характер на животното обуславя предполагаемото поведение.

ИЗБРАНО