Осем прости правила

За филма

Оригинално заглавие: 8 Simple Rules... for Dating My Teenage Daughter
Държава: САЩ
Година: 2002
Жанрове: Комедия

Режисьор: James Widdoes, Lynn M. McCracken

В ролите: Katey Sagal, Kaley Cuoco, Amy Davidson, Martin Spanjers, James Garner, Suzanne Pleshette


Ситком на ABC.
Трите деца на Кейт и Пол вече са големи. Затова Кейт тръгва отново на работа, а Пол поема ангажимента да делят отговорностите и грижите за децата и да прекарва повече време с тях.

Той не подозира обаче какво го очаква - двете дъщери на Пол се явяват на конкурс за мажоретки, избрана е по-малката - Кери. Задачата на Пол е трудна, той трябва да успокои по-голямата си дъщеря, за да настъпи мир в семейството.
За да се справи по-лесно с положението, Пол измисля осем прости правила, които трябва да бъдат спазвани от всеки, който желае да се среща с дъщерите му.

Ето ги и самите правила:
1.Ако използваш ръцете си върху дъщеря ми, ще се простиш с тях завинаги;
2.Ако я разплачеш, бъди сигурен, че и аз ще те разплача;
3.Безопасният секс е мит. Всеки един сексуален контакт е потенциална заплаха за здравето ви;
4.Ако я прибереш по-късно от уречения час – това ще е последната ти среща;
5.Никакви оплаквания докато я чакаш да се приготви. Ако ти е скучно можеш да смениш маслото на колата ми;
6.Ако се изпречиш на пътя ми, изчезвай възможно най-бързо, защото ще те отнеса без да ми мигне окото;
7.Ако панталоните ти са се смъкнали под ханша, с удоволствие ще ги закова там, където им е мястото;
8.Срещите ви винаги ще се състоят на оживени, публични места. Искате романтика? Четете книги!

Кланът Хенеси - майката Кейт, дъщерите Бриджит и Кери, синът Рори - разчитат един на друг за подкрепа след смъртта на Пол, фамилния патриарх. Помагат им родителите на Кейт.

Персонажи:
Пол Уесли - бащата, който има за задача да възпита трите си деца. Той работи като спортен журналист. Умира, което носи голяма тъга на цялото семейство;
Кейт Хенеси - съпругата на Пол, която работи в местна болница, а после и в училището на децата си. Пее в църковния хор и винаги иска да изпълнява соло, но една съседка постоянно й отнема това право. Кейт не е строга майка, понеже винаги е много уморена заради тежката си работа.
Бриджит Хенеси - първородната дъщеря; има си гадже, което баща ѝ мрази. Не учи и винаги иска да и помагат при ученето. Когато отиде някъде, винаги е център на внимание. Бриджит обича да си прави прически, да се гримира и да пазарува (дрехи, гримове, обувки) в близкия търговски център. Тя е най-известната в училище и участва в много организирани мероприятия.
Кери Хенеси - по-умната дъщеря. Тя обича животните и природата. Двете с Бриджит винаги си помагат в трудни ситуации, но и много често се карат. Кери има възможност да замине за Европа, но прави седяща стачка против дисекциите на жаби. Бриджит знае, че ако директорът узнае, че Кери е организирала стачката, тя няма да може да замине за Европа. Бриджит поема вината, след което е отстранена, но отново се връща на училище.
Рори Хенеси - единственият син, който много се различава от останалите деца. Обича маймуни, издайничи за сестрите си... Постоянно прави пакости и се държи странно.
Джим Игън - бащата на Кейт. След като се развежда с жена си, отива да живее при дъщеря си в сутерена на къщата заедно със Си Джей. Той често разказва за войната в Корея и как е возил Тед Уилямс.
Кайл - бивше гадже на Бриджит, едно от най-пуполярните момчета в училище. След като се разделя с Бриджит, става гадже с Кери.
Си Джей Барнс - племенникът на Пол. След смъртта на Пол, той се мести в къщата на Кейт и след като караваната, в която живее, изгаря, запчва да живее в сутерена. Си Джей е известен с това, че така и не може да си намери гадже.

Сериалът е носител на наградата "Еми" (2004 г.) и на Наградата на младите артисти (2004).
3 сезона (2002 - 2005), 76 епизода х23 мин.
Уеб сайт: abc.go.com/shows/8-simple-rules

От 2006 г. по Канал 1 на БНТ ("8 Прости правила")
От 7 декември 2007 г. по FOX Life под името "Осем прости правила". От 22 декември 2016 г. - повторение.
От 5 април 2008 г. по Нова телевизия ("8 Прости правила").
От 24 декември 2009 г. по TV7 (от еп.12 на сезон I).
От 3 август 2012 г. по Diema ("8 Прости правила"). От 30 януари 2013 г. - повторение. От 8 януари 2014 г. - второ повторение. От 6 август и от 3 септември 2014 г. - трето повторение.

ИЗБРАНО