Изгубени

За филма

Оригинално заглавие: Lost
Държава: САЩ
Година: 2004
Жанрове: Приключенски

Режисьор: (сценарий) J.J. Abrams, Jeffrey Lieber, Damon Lindelof

В ролите: Матю Фокс, Еванджелин Лили, Тери О’Куин, Доминик Монахан, Джордж Гарсия, Джош Холоуей, Майкъл Емерсън


Tози сериал, създаден от Джей Джей Ейбръмс и Дейвид Линделоф, представлява едно приключение, което ще разкрие най-лошите и най-добрите черти на изгубените.

Пътнически самолет се разбива на неизвестен тихоокеански остров. 48 оцелели пътници се борят за живота си. Някои изпадат в паника, други се уповават единствено на надеждата си за спасение. Трети откриват в себе си неподозирани сили и смелост. Приятели, врагове, близки и непознати трябва заедно да се преборят с тежките климатични условия и дивата природа. Но островът крие неподозирани тайни. Благодарение на силния дух и лидерските способности на Джак и Кейт, оцелелите ще се справят в тежката ситуация. Но и героите имат свои тайни, които постепенно ще бъдат разбулени.

Идвайки в съзнание, първото нещо, което Джак усеща, е болката. После открива изгарящото слънце, бамбуковата гора, дима, писъците... Постепенно осъзнава, че самолетът, с който е пътувал, се е разбил. Пробуждат се инстинктите му на лекар. Хората се нуждаят от помощта му. Кейт, която без никаква медицинска подготовка, в един момент се залавя да зашие раната на лекаря. Хърли, човек с приятно чувство за хумор дори в критичната ситуация, прави всичко възможно да запази самообладание и да помогне на хората около себе си. Чарли, залязващата рок звезда, крие болезнената си тайна. Саид, мъжът от Близкия изток, трябва да се пребори с расовите предразсъдъци и подозренията, които изпитват към него някои от оцелелите. Джин и Сан, корейската семейна двойка, с екзотичните си традиции, език и ценностна система са чужденците, за които съществува реалната опасност да се изгубят и в превода. Около Сойър винаги цари напрегната атмосфера. Вроденото му чувство на недоверие към всички може да се окаже фатално за някои от оцелелите. Майкъл току-що е получил попечителство върху деветгодишния си син Уолт след смъртта на бившата си съпруга. Баща и син, които изобщо не се познават. Лок е странният човек, затворен в себе си, чиято връзка с острова е много по-силна от тази на всички останали. Претенциозната Шанън в първите часове след катастрофата, независимо от хаоса и ужаса наоколо, се занимава с педикюра си. С импулсивния й брат Буун трябва да се научат да се приспособяват, ако искат да оцелеят.

Тази разнородна група от приятели, роднини, врагове и непознати трябва заедно да се пребори с неблагоприятните климатични условия, негостоприемната природаи тайните на острова, между които е и зловещият вой на мистериозното създание, което кръстосва джунглата и всява страх и ужас.
През 2005 г. сериалът печели „Еми” за най-добър драматичен сериал, режисура, визуални ефекти и музика. Американската Академия за фантастични и хорър филми присъжда наградата „Сатурн” за най-добра мъжка роля (Матю Фокс), най-добра женска роля (Еванджелин Лили) и поддържащи роли (Тери О’Куин и Доминик Монаган). „Изгубени” се сдобива със „Златен глобус” и със „Сатурн” за най-добър драматичен сериал на 2006 г., а Асоциацията на телевизионните критици присъжда на сериала награда за изключително постижение в телевизионната драма.

6 сезона, 2004 - 2010 г.

ИЗБРАНО