Шепот от отвъдното

За филма

Оригинално заглавие: Ghost Whisperer
Държава: САЩ
Година: 2005
Жанрове: Драма

Режисьор: Джон Грей

В ролите: Дженифър Лав Хюит, Дейвид Конрад, Ейша Тайлър, Джей Мор, Мартин Донован, Игнасио Серичио, Камрин Менхайм


Границата между живота и смъртта е непредсказуема и загадъчна, докато някой не се осмели да я премине...
Сериалът проследява живота на Мелинда Гордън - собственик на малък антикварен магазин в Грандвю, щата Ню Йорк. На пръв поглед няма нищо необичайно и вълнуващо около нея, но тя притежава свръхестествени способности, рядка мистична дарба – да общува с духове от отвъдното, които имат нужда от нейната помощ, за да осъществят контакт с реалния свят. Тя играе ролята на медиатор между световете на живите и мъртвите и помага на духовете да намерят покой, с помощта на нейния съпруг и съветник - Джим Кланси.

Мелинда се свързва с духове на хора, които имат недовършени дела на земята, а това им пречи да преминат в отвъдното. Джим, съпругът на Мелинда, е нейният съветник и нейната най-голяма емоционална опора в разрешаването на мистичните случаи. Най-добрата й приятелка Андреа е съдружничка на Мелинда в малък антикварен магазин и е очарована от свръхестествените й способности.
Мелинда приема уникалните си умения и като благословия, и като проклятие. Но тя е винаги готова да помогне на клиентите си - хора или духове, в постигането на вечната хармония между живота и смъртта.

Вдъхновен от историите на медиумите Джеймс Ван Прааг и Мери Ан Винковски, “Шепот от отвъдното” разкрива духовната страна на живота и смъртта.

В първи сезон Мелинда се бори за душите на мъртвите с Романо, бивш окултен лидер, чието име се свързва с едно от известните в историята масови ритуални самоубийства. В края на сезона Мелинда губи битката с Романо за душата на най-добрата си приятелка Андреа Морено, която загива в катастрофа.

Във втория сезон се появи и втори персонаж, притежаващ уменията на Мелинда, което накара зрителите да се запитат дали Грандвю не е нещо повече от обикновен град...

В трети сезон Мелинда е все по-близо до откриването на истината за дарбата си, както и до научаването на повече подробности за своето детство. Решена да разбере истината за баща си и за своя предполагаем брат Гейбриъл, Мелинда прави неуспешни опити да накара майка си да проговори за миналото. След като Гeйбриъл сам намира Мелинда за първи път след злополука, разгневена и объркана, тя го отблъсква и отказва да повярва на думите му. Повратната точка на сезона е срещата на Мелинда с духа на пра-пра-прабаба й Теса, от която Мелинда е наследила дарбата си. В хода на сериала Мелинда се доближава все повече до разковничето за миналото си и съдбата на баща си. Кулминацията на сюжетната линия се развива в края на сезона, когато Мелинда открива баща си - Том Гордън.

Дженифър Лав Хюит е отличена като най-добра телевизионна актриса в три поредни години – 2006-та, 2007-ма и 2008-ма – от Филмовата академия на САЩ за научнопопулярни филми, филми на ужасите и фентъзи. След невероятната си игра и в третия сезон на „Шепот от отвъдното”, тя спечели за пореден път наградата Saturn за най-добра актриса в телевизионен сериал от същата академия.
„Шепот от отвъдното” е отличен и с 2 номинации за награди Еми – 2006 и 2007 - за музика и оригиналност на основното заглавие.

От 13 януари 2009 г. по bTV (сезон II - 22 епизода). От 6 септември 2009 г. - сезон III.

ИЗБРАНО