Готъм

За филма

Оригинално заглавие: Gotham
Държава: САЩ
Година: 2014
Жанрове: Мистерия

Режисьор: (създател и сценарий) Бруно Хелър

В ролите: Ben McKenzie, Jada Pinkett Smith, Donal Logue, David Mazouz, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Camren Bicondova, Cory Michael Smith, Erin Richards, Drew Powell, Milo Ventimiglia


Произходът на Батман и култовите герои и злодеи - по персонажите, създадени от DC Comics.

Ранните дни на детектив Джеймс Гордън (в ролята - Бен Маккензи) в полицейското управление на Готъм Сити, когато Батман, Пингвина, Жената-котка, Отровната Айви и други култови герои са били още деца. Престъпността в мегаполиса расте, а супергероите все още липсват - единствено Гордън и неговият партньор стоят между града и хаоса.

Сюжетът започва с малката Селина Кайл (Жената-котка), която живее на улицата и се изхранва чрез дребни кражби. Въпреки че името ѝ не се споменава никъде, героинята няма как да бъде объркана, тъй като още в началото момичето отделя от откраднатото мляко, за да нахрани уличните котки. Неслучайна е и приликата между 15-годишната Камрен Бикондова (бъдещата жена-котка) и Мишел Пфайфър (най-емблематичната интепретация досега).

Малката Селина става свидетел на най-важното събитие: убийството на Марта и Томас Уейн. Престъплението е извършено от маскиран наемен убиец с лъскави ботуши - кой ли е той и кой е поръчал смъртта на родителите на малкия Брус? Тук се появява младият изследовател Гордън и силно корумпираният му партньор Харви Бълок (Донал Лоуг), които случайно започват да разследват убийството на съпрузите Уейн.

Сезон 2:
Нови неочаквани ситуации в изкачването на едно ченге сред опасна корупция и раждането на известен супергерой. Залозите са по-високи отвсякога, проследяват се историите на някои от най-амбициозните и покварени супер злодеи, включително Гатанката, Жокера и мистър Фрийз. Брус Уейн разкрива още тайни от миналото на баща си, а детектив Джим Гордън и партньорът му Харви Бълок продължават да се борят за спасението на корумпирания си град. Моралът на Гордън започва да отстъпва, след като се изправя срещу най-известните местни престъпници.
Натаниел Бърнс – фанатик, който няма абсолютно никакъв страх от създаването на врагове, се появява отново с интересни истории. Гордън продължава да се опитва да заслужи доверието на младежа Брус Уейн, който разкрива едни от най-съкровените тайни на баща си с помощта на своя ментор – Алфред Пениуърт. Игрите между закона и беззаконието ще поставят под въпрос бъдещето на Готъм.

5 сезона (2014 - 2019 г), 101 епизода х42 мин.
Фейсбук: facebook.com/GOTHAMonFOX

От 18 април 2016 г. по bTV Action. От 22 март 2017 г. - сезон II. От 19 юни 2018 г. - сезон III.

ИЗБРАНО