Пази се от живите мъртви

За филма

Оригинално заглавие: Fear the Walking Dead
Държава: САЩ
Година: 2015
Жанрове: Хорър

Режисьор: (създател и сценарий) Дейв Ериксон, Робърт Къркман

В ролите: Ким Дикенс, Клиф Къртис, Франк Дилейн, Алиша Дебнъм-Кери, Лорензо Джеймс Хенри, Елизабет Родригес, Рубен Блейдс, Мърсидес Масон


Спин-оф и съпътстващ сериал на сериала "Живите мъртви". Продукция на AMC Studios.
Сюжетът ни отвежда към началото на зомби апокалипсиса – време, в което светът се променя бързо по неизвестни причини, преди хората да могат да разберат какво точно се случва, когато добре познатият живот се обръща с главата надолу и се променя по начини, каквито никой не е могъл да си представи…

Зомбитата не изглеждат като зомбитата в „Живите мъртви” - тъй като действието е в първите моменти от хаоса, те няма да гният и няма да са толкова чудовищни, което прави жестокостта и случващото се още по-шокиращо; има много повече човешки зомбита. Героите все още ще имат нещо човешко у себе си, в техните очи е останал малко живот.

В ролите: Ким Дикенс (в ролята на Медисън), Клиф Къртис (в ролята на Травис), Франк Дилейни (в ролята на Ник), Алиша Дебнъм-Кери (в ролята на Алиша), Елизабет Родригес (в ролята на Лиса), Рубен Блейдс (в ролята на Дениъл), Мерсидес Масон (в ролята на Офелия) и Лорензо Джеймс Хенри (в ролята на Крис).

Герои:
МАДИСЪН КЛАРК (MADISON CLARK) е популярен сред учениците психолог и училищен съветник в гимназия Ел Серено, която преди настъпването на апокалипсиса помага на учениците да се подготвят за своето бъдеще. Вдовица и майка, тя отглежда двете си деца сама, но отскоро е намерила любовта в лицето на гимназиалния учител по английски език. Нуждата за оцеляване принуждава Мадисън да действа по-категорично и тя успява да вземе редица трудни решения, които целят да предпазят семейството й. Епидемията разкрива определени елементи от миналото на Мадисън, които тя се е опитвала да загърби. Но в този нов свят няма как да скрие коя е в действителност.

ТРАВИС МАНАУА (TRAVIS MANAWA) е баща, гимназиален учител по английски език и приятел на Мадисън Кларк. Той е добър човек – олицетворение на „истинския американец”. Приел ролята на патриарх на групата, той е защитник, прагматик и е непоколебимо убеден, че всичко може да се оправи. Поддържа връзка с бившата си съпруга и враждебно настроения си син, като същевременно се опитва да стане баща и на децата на Мадисън. Травис се бори с предизвикателството да съгради семейство – предизвикателство, което се утежнява от настъпилия неочакван хаос.

НИК КЛАРК (NICK CLARK) е 19-годишен наркоман. Мадисън, неговата майка, няколко пъти го е изпращала в лечебно заведение, но сега Ник е достигнал етап, в който вече никой не е в състояние да му казва какво да прави или да го застави да спре наркотиците – той сам трябва да предприеме тази стъпка. Когато за първи път срещаме Ник, той е един млад човек на кръстопът. Ник иска да докаже, че е в състояние да оправи живота си – по ирония апокалипсисът може би ще му предостави такава възможност.

АЛИША КЛАРК (ALICIA CLARK) е отличничка, която жъне успехи с дразнеща лекота. Копнее да напусне Лос Анжелис и си е поставила за цел да завърши училище и да замине да учи другаде, където ще се отърси от семейните драми. От години наблюдава как по-големият й брат затъва в наркотиците и вече почти е отказала да се занимава с него, когато апокалипсисът избухва. Нейната амбициозност е право пропорционална на издънките на брат й. Обича майка си, съчувства й, но чувства, че е време да гради собствения си живот, време й е да избяга.

КРИСТОФЪР МАНАУА (CHRISTOPHER MANAWA) е непокорен тийнейджър със собствена кауза. Наследил е както желанието на баща си да върши добро, така и пъргавия ум на майка си. Продукт на разведени родители, Кристофър често има чувството, че двамата с майка му са забравеното семейство на баща му. Открито се противопоставя на настойчивото желание на баща му да сближи двете семейства. Единственото, което иска, е да се отдели от семейство Кларк и да бъде основен приоритет за баща си.

ЛИЗА ОРТИС (LIZA ORTIZ) е самотна майка, която усилено се труди да завърши училище за медицински сестри – определено няма време за глупости. В продължение на много години е била в капана на нещастен брак, но сега е самостоятелна и най-накрая следва мечтата си. Лиза е като вихър, върши много неща наведнъж и нищо не може да я спре, когато става въпрос за бъдещето й и бъдещето на сина й.

ДАНИЕЛ САЛАЗАР (DANIEL SALAZAR) е бежанец от Ел Салвадор, който е готов да защитава семейството си на всяка цена. Държи фризьорски салон и много се гордее с работата си, но най-вече търси признание в своята общност. Някои от редовните му клиенти посещават салона му от години, но слабо познават човека, който подстригва косите им. Когато мъртвите започват да оживяват, Салазар отново се превръща в човека, който е бил в миналото, мъж, който би направил всичко за да подсигури оцеляването на своето семейство.

ОФЕЛИЯ САЛАЗАР (OFELIA SALAZAR) е трудолюбиво момиче, дете на имигранти. Опитва се да защитава родителите си, като смята, че до голяма степен не разбират грубата действителност на живота в САЩ. Тя е умна, всеотдайна и готова да отстоява това, в което вярва. Пред лицето на апокалипсиса Офелия влиза в сблъсък с вижданията на своя баща относно най-добрия начин на действие – предстои размяна на тяхната идентичност.

ГРИЗЕЛДА САЛАЗАР (GRISELDA SALAZAR) е всеотдайна съпруга и майка, пристигнала в САЩ със съпруга си, за да се спасят от политическите гонения в Ел Салвадор. Изчаква спасението си в САЩ, за да създаде семейство със съпруга си, за да може да даде на дъщеря си живот по-добър от този, който самата тя е водила. Гризелда е дълбоко религиозна и намира спасение от миналото в молитвите, но те не могат да я защитят в този нов свят.

В сезон 2:
Сезон първи завърши с това, как Медисън, Травис и тяхното увеличено семейство бяха временно подслонени в комплекса от затворен тип на Странд с изглед към Тихия океан. Когато гражданското неподчинение продължава да нараства и мъртвите превземат Лос Анджелес, Странд се подготвя да избяга на голямата си яхта “Абигейл”, акостирала в близост до брега.
Снимките на сезона започнаха през декември 2015 г. на полуостров Байя в Мексико - в „Байя Студиос“, на снимачна площада на фона на океана.

В сезон 4:
Светът на Медисън Кларк (Ким Дикенс) и нейното семейство през други очи – тези на Морган Джоунс (Лени Джеймс), който влиза в историята от света на “Живите мъртви”.
Близкото минало на героите се смесва с несигурното настояще на борба и открития, по време на което те срещат нови приятели, врагове и заплахи. Те се борят един за друг, един срещу друг и срещу легион от неживи, за да изградят някакво съществувание под смазващата тежест на живота си, който се разпада. Ще има мрак и светлина, жестокост и милост; героизъм, корист и страх – всички те ще се стоварят в новата реалност.

Уеб сайт: amc.com/shows/fear-the-walking-dead
Фейсбук: facebook.com/FearTWD/

От 24 август до 5 октомври 2015 г. по AMC (6 епизода - сезон I). От 11 април и от 22 август 2016 г. - сезон II (7 + 8 епизода). От 5 юни и от 11 септември 2017 г. - сезон III (8 + 8 епизода). От 16 април до 11 юни и от 13 август 2018 г. - сезон IV. От 3 юни и от 12 август 2019 г. - сезон V. От 12 октомври 2020 г. - сезон VI. От 18 октомври 2021 г. до 6 юни 2022 г. - сезон VII. От 15 май 2023 г. - сезон 8 (2х6 епизода).

ИЗБРАНО