Олив Китридж

За филма

Оригинално заглавие: Olive Kitteridge
Държава: САЩ
Година: 2014
Жанрове: Драма

Режисьор: Лиса Чолоденко

В ролите: Франсис Макдорманд, Ричард Дженкинс, Бил Мъри, Джон Галахар мл., Питър Мълан, Розмари Дюит, Зоуи Казан, Ан Дауд, Кори Майкъл Смит, Джеси Племънс


Минисериал в 4 части, общо 233 мин., по наградения с „Пулицър“ едноименен роман (2008 г.) на американската писателка Елизабет Страут.
Преживяванията на учителка по математика и нейното семейство.

Това е симпатичната, забавна, но и трагична история на уж кротко градче в североизточния регион Нова Англия, разкъсвано от извънбрачни афери и престъпления - история, видяна през очите на Олив (Франсис Макдорманд). Тя е учителка по математика в гимназията, чийто ум и рязко поведение прикриват открито сърце и усет за справедливост. Ричард Дженкинс е в ролята на съпруга на Олив - Хенри.

Действието обхваща период от 25 години. Учителката започва връзка с Хенри, добродушния аптекар на града. След това се ражда синът им Кристофър, а междувременно са разказани историите и на други жители на градчето.

Епизод 1:
След като помощникът на Хенри Китъридж припада пред аптеката му в Кросби, малко градче в щата Мейн, той наема младата и наивна Денис, която е истинска глътка свеж въздух за него. Съпругата на Хенри Олив е учителка по математика, която, заедно с колегата си Джим О'Кейси закарва до дома му Кевин – интелигентен ученик, чиято майка страда от депресия. Това не се харесва на сина на Олив Кристофър. След като убеждава съпругата си да приготви вечеря за Денис и съпруга й, Хенри отива на лов, който завършва трагично. Седмици по-късно Олив също преживява трагедия...

В поддържащите роли:
- Бил Мъри в ролята на Джак Кенисън;
- Джон Галахар мл. в ролята на Кристофър, сина на Олив и Хенри;
- Питър Мълан, който влиза в ролята на колегата на Олив Джим О'Кейси;
- Розмари Дюит в ролята на Рейчъл Колсън;
- Зоуи Казан като Денис Тибоду, която работи в аптеката на Хенри и е истинска глътка свеж въздух за него;
- Ан Дауд в ролята на Бони, която е семеен приятел на Олив и Хенри;
- Кори Майкъл Смит, който е в ролята на бившия ученик на Олив Кевин Коулсън;
- Джеси Племънс като Джери Маккарти - момчето, което помага с доставките на Хенри.

Номинирaната за ОСКАР® Лиса Чолоденко е режисьор на четирите епизода, които са по сценарий на носителката на ЕМИ® Джейн Андерсън.

Том Ханкс, Гари Гецман, Франсис Макдорманд и Джейн Андерсън са изпълнителни продуценти.

От 3 ноември 2014 г. по HBO.

ИЗБРАНО