Дъждовен мирис над Балканите

За филма

Държава: Сърбия
Година: 2010
Жанрове: Драма

Режисьор: Любиша Самарджич

В ролите: Mirka Vasiljevic, Aleksandra Bibic, Sinisa Ubovic, Renata Ulmanski, Kalina Kovacevic, Tamara Dragicevic, Stefan Buzurovic, Ljubisa Samardzic


"Miris kise na Balkanu": военна романтична драма, екранизация на популярния едноименен роман на Гордана Куич четвърт век след публикуването му.

Филмът проследява драматичните събития на Балканите от началото на 20 век до наши дни, пречупени през семейната история (1914 - 1945 г.) на една еврейска фамилия от Сараево.


Сефарадското семейство Шалом се състои от татко Леон, майка Естера, техните пет дъщери - Бланки, Рики, Нина, Бука и Клара, и сина Атлета. Когато през 1914 г. Сараево се подготвя да посрещне австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд, семейството е заето с годежа на Бука и сефарадския евреин Даниел Папо, който работи в канцеларията на Сараевската еврейска общност. Макар да не е влюбена в Даниел, Бука приема неговите аванси, защото чувства, че е време да се омъжи. Бракът е и последица от постоянната намеса на трите лели Шалом, които неуморно повтарят, че семейството вече трябва да се увеличи.


Чрез сагата на фамилията Шалом в тези тревожни времена, която е принудена да напусне дома си, пред очите ни се рисува картина на историческия период и съдбата на много семейства в този район, независимо от тяхната националност или религия.


Документ за един свят, който вече не съществува - светът на сефарадските евреи, почти изтрит от картата на Сараево по време на Холокоста. Герои на тази история са също сърби, мюсюлмани и католици.


14 епизода.

Изпълнителен продуцент - Миряна Самарджич.


От 15 юли 2014 г. по БНТ HD.

От 14 ноември 2014 г. по БНТ1.

От 15 ноември 2014 г. по БНТ2. От 18 юли 2015 г. - повторение.

ИЗБРАНО