Патриархат

За филма

Държава: България
Година: 2005
Жанрове: Драма

Режисьор: Дочо Боджаков

В ролите: Мариян Бачев, Весела Казакова, Васил Банов, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов, Ваня Цветкова, Деян Донков, Йоана Буковска, Любен Чаталов, Ана Пападопулу, Владимир Пенев,Нона Йотова, Антон Радичев


Село Югла, началото на 30-те години на ХХ в. Бъчварят Манол и жена му Бина се сдобиват с мъжка рожба - Рангел.
Вече порасналият Рангел снима филм-разказ за историята и хората на родното си село...

Сценарий Георги Мишев, оператор Иван Варимезов, музика Кирил Дончев, художник Лефтера Недева.

Историята започва с раждането на Рангел. По същото време селският даскал Сава се жени за даскалицата Здравка, пристигнала в селото от голям град, никому непозната. Свекърът Петър Недев, заможен овчар се безпокои за потеклото на снаха си и от това, че нищо не знае за нея. По-големият му син - шивачът Недю предлага да понаучи нещо за снахата.

Оказва се, че тя е била женена, но напуснала мъжа си и дошла в селото да се скрие от хорските одумки. Старият човек, здраво свързан със закостенелите традиции на този край, не може да приеме факта. Той пропъжда младите от дома си. Кметът ги настанява в къщата на Тодор Американеца, от дълги години забягнал в Америка. Недю скрива истината за клеветата пред снаха си и започва тайно да я ухажва, представяйки се като хрисим и благороден човек.

Двама младежи от селото - Иван Бондов и Дочко Булгуров - учат в гимназията на окръжния град и делят една квартира. Всяка вечер идва учителката им по немски - Бела Слатинска, която върти любов с Иван, докато Дочко ги наблюдава скришом през прозореца. Учителят Чолаков, влюбен в Бела, ги проследява и докладва пред директора...

Дочко и Иван са изключени, а бащата на Иван от притеснение изгубва гласа си. Двамата се връщат безславно на село. Пеню Булгуров цани сина си Дочко за чирак при Бъчвара, докато Иван пропилява дните си в бездлие и хайманосване. Любимото му занимание е да наблюдава скришом г-н Еврофеев и съпругата му - г-жа Еврофеева - местните богаташи, собственици на мелница, хора с изтънчен вкус и европейско възпитание. В чифлика на г-н Нягулов също настъпват промени. Той взема за управители образованата и нахакана Теофана и съпруга й Ричо. Двамата се настаняват в чифлика и заживяват с проблемите му. В Югла живее и Гено Кабаков-Аржентинеца. Навремето той е напуснал заедно с Тодор Американеца, но стигнал само до Аржентина и се върнал без пукнат грош, но надъхан със социалистически идеи. Той живее сам с кучето си и от време навреме се утешава в прегръдките на братовата си вдовица Лунга. Подочул за социалистическите му възгледи, при Гено Кабаков една вечер пристига застрахователят Дракалиев по прякор Феникс. Той използва застрахователната си служба за прикритие на тайната си дейност - агент на започналата подривна дейност в Комунистическа Партия. Двамата с Кабаков започват съвместно да работят за Партията в селото. Югла по това време очаква двухилядния си жител, за да придобие статут на Кметство.

7 епизода х60 мин.

От 7 ноември 2005 г. по Канал 1 на БНТ. От 4 март 2014 г. - повторение (БНТ1).
От 5 юни 2013 г. по БНТ2. От 11 юни 2018 г. - повторение.

ИЗБРАНО