Златно сърце

За филма

Държава: България
Година: 1985
Жанрове: Драма

Режисьор: Мария Василева

В ролите: Александър Андонов, Руси Чанев, Руди Христозов, Стоянка Мутафова, Ивайло Калоянчев, Досьо Досев, Бистра Марчева, Маргарита Карамитева, Кирил Кавадарков, Димитър Герасимов


Историята на един сирак в търсене на истината за своите родители - Детски спомен, скрит в малко сърце...
Сценарист Георги Мишев, оператор Стойко Апостолов, композитор Ангел Михайлов.

Първи епизод:
Първите години след Освобождението. 9-годишният Димчо е сираче, осиновен е от дядо Димо още като бебе, след като родителите му са убити, и е отгледано от баба си. От нея той знае, че родителите му са убити от черкезите. От майка си момчето е запазило свиден спомен – едно златно сърчице.


Синът на дядо Димо се връща в селото - той е пропилял парите, дадени от баща му, и се надява да получи нови. На събор в селото вуйчото успява да уговори една циганка да открадне момчето, като целта му е да запази наследството единствено за себе си. Едно малко циганче прилъгва Димчо, уж да го заведе при истинската му майка. Момчето тръгва с надеждата, че ще намери свой дом.

Втори епизод:
Димчо заживява с новите си родители - циганина Али и циганката Айше. Те го осиновяват, защото не могат да имат деца. Айше е като истинска майка за момчето, любвеобвилна и грижовна. Връща му откраднатото златно сърце и му разказва историята на неговото отвличане. Димчо се привързва към младата жена, макар че животът, който води, е изпълнен с лишения и неволи.

Трети епизод:
Айше умира. От нея Димчо е научил, че е син на богат пловдивски търговец, който е жив и живее в града. Димчо тръгва да търси баща си. Баща и син заживяват щастливи.

От 14 август 2012 г. по БНТ Свят.
От 2 януари 2013 г. по БНТ1. От 10 април 2015 г. - повторение. От 31 август 2015 г. - ново повторение. Следващи повторения: от 12 юни 2018 г., от 20 август 2019 г., от 26 декември 2019 г., от 16 март 2020 г., от 10 януари 2021 г., от 26 септември 2021 г., от 3 януари 2022 г., от 19 януари 2022 г., от 9 декември 2022 г., ...

ИЗБРАНО