Нюзрум

За филма

Оригинално заглавие: The Newsroom
Държава: САЩ
Година: 2012
Жанрове: Драма

Режисьор: (сценарий) Ерън Соркин

В ролите: Джеф Даниълс, Емили Мортимър, Джейн Фонда, Джон Галахър мл., Оливия Мън, Томас Садоски, Дев Пател, Алисън Пил, Сам Уотърстън


Оригинална продукция на НВО за измислената ТВ мрежа "ACN", вечерното й предаване и неговият водещ, който се оказва на високоскоростен кръстопът в кариерата си.

„Възможно ли е да се създаде добро ТВ шоу за новини, което същевременно да е популярно?” Това е въпросът, който вълнува групата талантливи и емоционални професионалисти в „Нюзрум”. Те са обединени около общата си, на пръв поглед недостижима цел: да правят добри ТВ новини и да ги представят обективно. Получава ли им се?

Вечерното новинарско предаване е с водещ Уил МакАвой (Джеф Даниелс) - утвърден новинар, който често попада в светлините на прожекторите. Той трябва да се справи с новия екип на шоуто, след като ко-водещият му неочаквано напуска и взима почти целия предишен екип със себе си.
Новият изпълнителен продуцент на новинарското шоу е Макензи МакХейл (Емили Мортимър), която освен всичко друго, е бивше гадже на МакАвой. Уил и напълно нестикованият му нов екип се сблъскат с кризисна ситуация още в първия си ден заедно – разлив на петрол в Мексиканския залив. Всички, обаче, имат амбицията да създава обективни новини, напук на политическия и корпоративен натиск.

„Нюзрум” е създадена от Ерън Соркин - носител на Оскар® за най-добър сценарий през 2010 г. за „Социалната мрежа“. Соркин е създател и на „Западното крило“, който през годините му донася 6 награди Еми, сценарист е на „Войната на Чарли Уилсън”, „Доблестни мъже”, Американският президент” и други, както и на ТВ проектите „Спортна нощ” и „Студио 60”.

Освен Playboy-легендата Джейн Фонда с очарователни епизодични появи като Лиона Лансинг, главен изпълнителен директор на ТВ мрежата ACN, актьорският състав на „Нюзрум” включва:
- Уил Макавой (в ролята - Джеф Даниълс от „Правилата на играта”, „101 далматинци”, „Китът и сепията”), водещ на „Новинарска нощ”. Като водещ и главен редактор, Уил е умерен републиканец - един от малкото, при които успехът им до голяма степен е резултат от това, че никога не са обиждали никого. Неговия свят се обръща с главата надолу, след като МакКензи отново влиза в живота му.
- Макензи Макхейл (в ролята - Емили Мортимър от „Злокобен остров”, „Мач пойнт”, „Хюго”), продуцент на „Новинарска нощ”. Макензи се завръща след 26-месечно назначение като кореспондент в Ирак и Афганистан, за да заема поста продуцент на новините в предаването „Новинарска нощ”. Високо уважаван продуцент с романтично минало с Уил, Макензи се надява да накара Уил да реализира своя пълен потенциал - последното нещо, което той самият иска да направи.
- Джим Харпър (в ролята - Джон Галахър мл. от „Джона Хекс”, „Западното крило“, „Закон и ред”), старши продуцент на „Новинарска нощ”. Следвайки МакКензи, с която е работил съвместно в Ирак и Афганистан, Джим се присъединява към екипа на предаването като старши продуцент, а основната причина за това е, че Макензи не може да диша без него.
- Слоун Събит (в ролята - Оливия Мън от „Скъпа, няма не мога”, „Железният човек 2”, „Луда нощ”), репортер икономически новини в „Новинарска нощ”. Слоун е ресорният репортер за икономически новини в ТВ мрежата ACN. Тя би могла да спечели много повече пари като финасов анализатор в Goldman, но нейното призвание е икономическата журналистика.
- Дон Кийфър (в ролята - Томас Садоски от „Левака”, „Грозната Бети”, „Закон и ред”), бивш изпълнителен продуцент на „Новинарска нощ”. Дон често се е хвърлял с рогата напред, заедно с Уил, защото двамата много си приличат. Дон е реалист, който разбира от новинарския бизнес и забравя за рейтинга, след като свърши работа.
- Нийл Семпет (в ролята - Дев Пател от „Беднякът милионер”, „Скинс”, „Последният повелител на въздуха”), Нийл пише блога на Уил и търси в Интернет всичко за историите, които другите водещи са пропуснали. Само 21-годишен, той е самоизградил се новинар, след като направил репортаж с камерата на мобилния си телефон за взривовете в метрото на Лондон.
- Маги Джордан (в ролята - Алисън Пил от „Устоите на земята”, „Полунощ в Париж”), стажант в „Новинарска нощ”. Маги започва като стажант и бързо се издига в очите на продуцента. Нейните страдания са по равно причинени от липсата на опит и на увереност.
- Чарли Скинър (в ролята - Сам Уотърстън от „Великият Гетсби”, „Закон и ред”), шефът на новините в ТВ мрежата ACN. Като непримирим представител на старата школа, Чарли се е учил от легендите в бранша. А дали това има нещо общо вече...

Във втория сезон екипът ще се насочи вниманието си върху дело за незаконно уволнение, Нийл става фен на движението „Окупирай“, а Джим напуска, за да се включи в предизборната кампания на Мит Ромни...

От 25 юни 2012 г. по HBO (сезон I - 10 еп.). От 15 юли 2013 г. - сезон II (9 еп.). От 10 ноември 2014 г. - сезон III (последен - 6 еп.).
От 7 октомври 2013 г. - повторение (сезони I и II).

ИЗБРАНО