Странстващият готвач

За филма

Държава: Канада / САЩ
Година: 2005
Жанрове: Лайфстайл

В ролите: Bob Blumer


"The Surreal Gourmet": Забавна кулинарна поредица на Salad Daze Productions с нетрадиционен подход към готвенето и сервирането.

В пренаселения телевизионен ефир сме виждали какви ли не професионални готвачи, които оперират в идеални кухни със скъпи, безукорни уреди. Ярката и забавна личност на Странстващия готвач Боб Блъмър внася приятно разнообразие. Вместо с колосана престилка, той се подвизава в копринена пижама, а кухнята му е каравана във формата на тостер с две стърчащи филийки. При него готвенето не е всекидневно задължение, изискващо методичност и прецизност, а по-скоро игра, щура авантюра и приключение.


Това обаче не е за сметка на вкуса. Когато и да се е научил да готви, Боб е усвоил занаята. Зад фриволните му закачки стои тънко, интуитивно познаване на храната и техниките за приготвянето й. Блъмър най-често готви с достъпни, обикновени продукти, които съчетава по неочакван начин и поднася интригуващо – както сам казва: „Като не можеш с пари, зашемети ги със стил. Така де, кой би искал да гледа следващата безлична интерпретация на телешко Бургиньон?


За разлика от професионалните готвачи, Боб не се притеснява от време на време да използва инфантилни продукти като захарни пръчици и желирани бонбони или да приготви нещо с цикламена глазура – тоест нещата, които сме мечтали да ядем като деца, когато са ни карали да си изядем спаначената супа. А и едва ли ще видите професионален готвач да изследва потенциала на полуфабрикатите.


Тостермобилът е ценен източник на идеи за отчаяни родители, на които им се иска полезната храна да може да се маскира като сладолед, чипс или друга вреднотия. „Странстващият готвач” е и за всички отегчени от идеалния, предвидим свят на телевизионната кулинария, в който нещата винаги се получават. Боб показва, че и в полеви условия могат да се създават шедьоври, стига да сме поне малко склонни да излезем от сигурното и познатото.


По Fiesta TV.

ИЗБРАНО