Стопанинът на лозовата долина

За филма

Държава: САЩ
Година: 2001
Жанрове: Документален

В ролите: Michael Chiarello


"Napa": С разкошните си лозя и средиземноморски климат долината Напа изглежда като точното място за Майкъл Киарело - потомъка на голяма италианска фамилия, който обича хубавата храна и виното, задушевните срещи с приятели и близкото общуване с природата.


При Киарело готвенето е и радост, и връщане към корените, и прослава на живота; храната най-ясно казва за нас кои сме и откъде сме тръгнали.

Стилът на Майкъл е много силно повлиян от италианското му наследство, вкусът му е формиран от любовта към пресните сезонни зеленчуци, хубавия хляб, зехтина, дъхавите пресни билки… Като човек, отдаден на добрата храна, Майкъл е зависим от доставчиците и вероятно това е причината хлебарят, месарят и винопроизводителят да са като част от голямата фамилия на Киарело. Идеята за задружност, комуналният дух, достъпността на трапезата, които свързваме с италианската традиция, са присъщи за стила на поредицата.


В Напа времето тече в съгласие с природния кръговрат и гроздобера, а в отношенията между хората цари истинска топлота и близост. Вероятно затова толкова често сядат заедно на една маса и празнуват щедростта на земята и нейните плодове. Ястията се получават не толкова заради спазването на рецептата или съотношенията на продуктите, а заради добрата енергия, с която са приготвени и поднесени. Или, както казва самият Майкъл, „Важно е да ядем незабравима храна. Ако на другия ден не помните какво сте яли, значи е било fast food”.


От 2011 г. по Fiesta TV.

ИЗБРАНО