Кулинарния дракон

За филма

Държава: САЩ
Година: 2010
Жанрове: Лайфстайл

Режисьор: Mark Tang

В ролите: Martin Yan


"Martin Yan`s Hidden China": 26 ЕПИЗОДА.

„Оставете китайския дракон да спи, защото когато се събуди, ще завладее света”, тези думи на Наполеон се оказват пророчески. Поне що се отнася до китайската кухнята – светът отдавна й принадлежи. От Гьотеборг до Кайро няма човек, който да не се е уверил в достойнствата на храната, поднасяна с клечки.


А сега един от признатите асове на азиатската кухня - Martin Yan - ни връща в леговището на дракона, т.е. обикаля Китай, за да разкрие причините за трайния глобален успех на китайската кулинарна школа.
В епизодите той ни води в забранения императорски град Бейджин, в резерват за панди, из старата столица Сиан, където е открита прочутата теракотена армия от 7 хиляди фигури на войни и къде ли още не.


Където и да се намира из Поднебесната империя, която обхваща няколко климатични пояса, Мартин Йен проявява безотказен нюх за добрата храна. Намира я както в скъпите ресторанти, така и в малки рибарски кръчмички и крайпътни механи. И във всеки епизод дава своя интерпретация на местните техники и продукти. Мартин Йен троши митовете за традиционната китайска непроницаемост и неизменно подправя ястията си с чувство за хумор, киловати добра енергия и нестихващ възторг. Епизодите завършват с окуражаване на публиката да изпробва силите си в необятния свят на азиатското готвене и оставят приятен екзотичен послевкус.


По Fiesta.

ИЗБРАНО