Седемте епохи на рока

За филма

Държава: Великобритания
Година: 2007
Жанрове: Документален

Режисьор: Себастиан Барфийлд


"7 Ages of Rock": 7-серийна (x50 мин.) документална поредица на БиБиСи.

Независимо от многобройните предсказания, че "Рокът е мъртъв", рокът не умира! Феновете посещават много повече изяви, концерти и фестивали от преди, а Китарата определено се завръща като най-силното оръжие в жанра. Рокът продължава, както предвиждаше Джон Ленън ("Не съм сигурен кое ще загине първо - християнството или рокендролът").


Музиката, която се превърна в саундтрак на съвременната попкултура и създаде облика на поколението от 60-те, чертаейки историята на рока от предградията до стадионите, от 45-оборотните винилови плочи до днешния MP3-формат. През този дълъг път в жанра големите изпълнители, музиканти, композитори и продуценти разказват за раждането, разпространението, утвърждаването на рока и влиянието на всяко ново поколение. От бум-а на блуса, през еуфорията и халюцинациите на "сайкидилик" в края на 60-те, от пънк-експлозията през 70-те до грънджа и инди-звученето през 80-те.

Това е история на музиката с участието на едни от най-великите имена в рока - Джими Хендрикс, Боб Дилън, "Ролинг Стоунс", "Ху", "Пинк Флойд", Дейвид Бауи, "Секс Пистълс", "Блек Сабат", "Ю-Ту", "Смитс", "Дийп Пърпъл", "Айрън Мейдън", "Металика", "Джудас Прийст", "Оейзис", "Блър", "Пърл Джем"...



Епизод 1 - "Моето поколение: Раждането на рока"

В началото на 60-те едно поколение-бунтари, израснало с американски "сурови" блусове, започва да създава собствено, адреналиново звучене. Групи като "Ролинг стоунс" и "Ху" прокарват пътя на "излитането", променят епохата и представят сценичен, арогантен, освободен и сексапилен стил, който ще изстреля новата енергия в музиката: Рок! Еманация на рок-революцията през 60-те е животът и музиката на Джими Хендрикс - първата съдбовна рок-икона. Хендрикс е синтез от всичко, правено досега и онова, което предстои. Започва революцията в попмузиката: влиянието на ритъм енд блус върху поколението британски музиканти като "Крийм", "Ролинг стоунс" и "Ху" и как композициите на Боб Дилън и студийните прояви на "Бийтълс" промениха възможностите и амбициите на Рока. Участват: Боб Дилън, "Ярдбърдс", "Крийм". Звучат емблематичните хитове на времето.


3 епизод - "Празното поколение: Пънк рокът"

Средата на 70-те години. Третата епоха в рока е диалог в музиката между два града: Лондон и Ню Йорк на ръба на банкрута с раждането на "пънка"- а. Всеки от тях роди своето белязано "дете" на най-фундаменталния обрат в поп-музиката, откакто Елвис влезе в "Сън Студиос". Разрухата и протестът създадоха "празното поколение" - "Секс Пистълс", "Рамонс", Пати Смит, "Бъзкокс", "Клаш". Музиката разплита връзката между двата града, загубили своя блясък и посока. Пънкът е отговорът на кризата - с гняв и страст. Участват: "Клаш", "Рамонс", "Телевижън", Пати Смит, "Бъзкокс".


Уеб сайт: http://www.bbc.co.uk/music/sevenages/

От 6 декември 2010 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО