Дивото зове

За филма

Оригинално заглавие: Call of the Wild
Държава: САЩ
Година: 2000
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Дейвид Уининг, Йорг Монтеси, Зейл Дейлън

В ролите: Шейн Майер, Ник Манкузо, Рейчъл Хейуърд, Катлийн Дуборг


Адаптация по едноименния роман (1903 г.) на Джек Лондон. Това е най-четеният роман от неговото т.нар. "ранно творчество", класифициран често като юношески роман въпреки мрачните събития и сцени, които описва. Групата от коренни жители на Аляска е фикция на авторовото въображение.

Приключенията на 15-годишния Майлс Чаланджър от миньорското градче Юкон в Аляска, чийто живот се променя завинаги след срещата с Бък - куче с изключителна сила и храброст. Приятел със сила на вълк и разум на човек.

Историята в романа е опасна и сериозна, но в тази има по нещо за всеки вкус – приключения, драма, хумор, романтика и приказната природа на Аляска.

Главният герой в романа е прототип на шотландска овчарка за снежни впрягове, принадлежала на синовете на съдия Бонд - минен инвеститор, консервен фабрикант и банкер в Санта Клара. Бонд са стопанисвали земята на Джек Лондон в Доусън сити през есента на 1897 г. и пролетта на 1898 г. - най-силната година на Златната треска в Клондайк.

ИСТОРИЯТА в романа на Джек Лондон (анотация на Златна Романова):
Бък е сан бернар, шотландска овчарка, с безгрижен живот в долината на Санта Клара при своя собственик - съдия Милър. Един ден градинарят Мануел го открадва и продава за парите, които дължи на комар. Бък е натоварен на кораб за Аляска и продаден на двойка канадци, впечатлени от неговата физика. Те го използват като впряг за шейни и той бързо се научава да оцелява през студените зимни нощи сред глутнците, наблюдавайки своите събратя. Бък и друго куче - Шпиц стават врагове и съперници. Бък убива Шпиц и става лидер. Впоследствие е продаден на друг мъж, Чарлс, неговата съпруга Мерседес и нейният брат Хал, които нямат никаква представа от снежния впряг и оцеляването сред дивата природа на Аляска. Не хранят кучетата редовно, а когато храната им започва да намалява престават да го правят изобщо. Докато пътуват се натъкват на опитния чужденец Джон Торнтън, който забелязва лошото състояние на кучетата от отношението на техните собственици. Торнтън ги предупреждава за опасността при прекосяването на реката, но пренегбрегват съветите му и заповядват на Бък да продължи. Изтощен, гладен и предусещащ опасността, Бък отказва и остава да лежи в снега, без да помръдва, освен да диша и кърви. Разпознавайки забележителната му качества, възмутен от насилието на хората, Торнтън освобождава кучето от впряга и го задържа при себе си. След кратки спорове, тримата безотговорни господари го оставят и се опитват да преминат реката, но пропадат в леда и потъват заедно с другите кучета и шейните.

Торнтън помага на Бък да оздравее, кучето го обиква и се привързва към него. Спасява го, когато пада в реката. Торнтън го отвежда на експедиция за злато. По време на такова пътешествие, Торнтън сключва облог за силата на своето куче. Бък печели, чупейки леден блок от един тон, който дори успява да отмести на 100 ярда. Златотърсачите се връщат в лагера, а Бък изследва дивата природа и общува с вълк от местната глутница. Една нощ заварва своя любим господар и всички от лагера, избити от група индианци. Бък ги убива за отмъщение. Осъзнавайки, че предишният му живот вече е част от миналото, Бък последва вълка в гората, воден от зова на дивото.

13 епизода х45 мин.

От 11 декември 2010 г. по БНТ1. От 29 декември 2015 г. - повторение.
От 16 октомври 2011 г. по БНТ2. От 16 юли 2012 г. - повторение.
От 16 декември 2016 г. по Bulgaria ON AIR.

ИЗБРАНО