Дунав мост

За филма

Държава: България
Година: 1999
Жанрове: Драма

Режисьор: Иван Андонов

В ролите: Йоана Буковска, Петър Попйорданов, Стефка Янорова, Николай Урумов, Христо Мутафчиев, Иван Ласкин, Анастасия Ингилизова, Георги Русев, Мария Статулова, Васил Михайлов, Красимир Ранков, Кръстьо Лафазанов, Веселин Ранков, Анани Явашев и др.


7 серии x 50 мин. Сценарист Георги Мишев, оператор Димо Минов, музика Кирил Маричков.


"Дунав мост" е мостът на оцеляващите - кой и как? Моралът на три поколения на моста между две епохи - недоизживяната стара действителност и неустановената нова. В това мътно междувремие плуват "силните" и хитрите и се давят "слабите" и честните. Има и "трети" - подведени наивници с мечти и амбиции, скочили в реката на живота с чужда "помощ".



1 епизод

1995 година. В крайдунавски град живее семейство Диамандиеви. Пенсионерът Петър Диамандиев е бивш учител, а синовете му Джими и Влади се пробват в прохождащия частен бизнес. Влади държи на почтеността, затова и не е преуспял като брат си, печелещ по законен и незаконен начин от търговия с фалшив алкохол и употребявана бяла техника. Джими е женен за Роси - новобогаташка. Брат й Луко е син на бивш служител на Държавна сигурност, арогантен и с откровени амбиции за лесно забогатяване. Луко живее с бившата проститутка Павлина, която чака дете, и с циганина Ачо - бивш затворник. Роси и Джими са кумове на Параскева-Стела и Ники. Тя е красива и амбициозна млада жена, чиято голяма цел е да замине на Запад. Той е комплексиран интелектуалец, търсещ най-лесния път в живота. Младоженците решават да се венчаят в манастир, където ги посреща Евстати - мълчалив послушник, на когото нищо човешко не е чуждо. Часове преди сватбата Стела става любовница на Джими, който заедно с Ники се готви да произвежда оръжие. От друга страна Джими очаква помощ от Луко в бизнес със скрап. Луко пък с помощта на Ачо решава да направи удар, като открадне прасетата на Влади.


2 епизод

Местният следовател проучва случая с откраднатите прасета и разпитва охраната. Обявен е търг за завода за армировки и Джими решава да се включи в него. Циганинът Ачо върти любов с бременната Павлина, но един ден двамата са изненадани от Луко, прибрал се ненадейно. Ачо опитва да избяга през прозореца, на Луко го престрелва, мислейки го за крадец. Раненият Ачо е откаран в болница. Дижми назначава Стела на работа в магазина си за бяла техника. Роси подозира, че двамата имат любовна връзка. Старият Диамандиев разказва спомени от живота си, които Влади записва.


3 епизод

Послушникът Евстати и Ники стават любовници. Ники все по-често посяга към алкохола и това го огвежда до къщата на баба Рада - продавачка на ракия. Междувременно Джими продължава да действа за закупуването на завода. Нуждата от пари го свързва с молдовец, вероятен клиент на изработеното от Ники оръжие. При среща със Станоев - бивше партийно величие и конкурент в търга за завода, Джими категорично заявява участието си в сделката. Чрез приятел-митничар той набавя танк за скрап. Стела и Луко се сближават все повече. Той я откарва в Търново, за да види детето си, от което някога се е е отказала. На връщане двамата се любят. Ачо признава, че е откраднал прасетата. Следите водят към Луко. В полицията Влади разбира, че са го окрали роднини...


От 6 декември 2010 г. по БНТ1.

От 27 май 2013 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО