Бригада

За филма

Оригинално заглавие: Law of the Lawless
Държава: Русия
Година: 2002
Жанрове: Крими

Режисьор: Алексей Сидоров

В ролите: Сергей Безруков, Дмитрий Дюжев, Павел Майков, Владимир Вдовиченков, Екатерина Гусева, Андрей Панин


Животът на млад руснак, който между 1989 г. и 2001 г. от дребен гангстер се превръща в бос на мафията и бива избран в Думата (руския парламент).

Основното действие се развива в Москва. Александър Белов (в ролята - Сергей Безруков) през 1989-та е вече отслужил казармата и със своите неразделни приятели Фил (Владимир Вдовиченков), Космос (Дмитрий Дюжев) и Пчелата (Павел Майков) се забъркват с хора от сенчестия бизнес. По време на един нелегален боксов мач от случаен изстрел умира един техен конкурент, който има роднина в местната полиция на име Каверин. Полковник Каверин приписва убийството на Александър. След много перипетии бащата на Космос, който е влиятелна личност, успява да успокои ситуацията. Александър и Космос са принудени да напуснат града.

Четиримата се събират след 2 години в Москва и започват криминална кариера. С помощта на бивш приятел на Александър от казармата, рекет и заплахи организират канал за превоз на наркотици. Наричат групата си "бригада". С течение на времето и преминавайки през много трудности, четиримата приятели стават силна групировка в Русия. При това им помагат сътрудници на Федералната служба за сигурност "ФСБ", които ги принуждават да създадат мрежа и за доставки на оръжие за чеченски терористи. Заради жена си Олга (Екатерина Гусева), Александър се надява с тяхна помощ да успее да легализира бизнеса си. Тук пътищата на Белов и Каверин се засичат отново.

Каверин е междувременно изгонен от полицията и също се занимава с нелегални дейности. След като Каверин се наема да достави първата пратка в Чечня, където по това време се води първата чеченска война, Белов научава, че Каверин е отговорен за обвиненията срещу него преди години. Той организира нападение срещу Каверин, в което бива тежко ранен и се укрива. Белов мисли обаче, че Каверин е загинал, както е планирано. Едва през 1999 г. Каверин се връща на сцената и се кандидатира с покровителството на ФСБ за депутат в Думата. Белов е решен да му се противопостави и също се кандидатира.

След една мръсна предизборна борба, Белов успява да спечели кампанията с минимална преднина. Обезверен, Каверин изпраща наемен убец, който е работил дълги години като охрана на Александър...

Сред младежта в Русия сериалът придобива особена популярност. Според създателите си, с бюджет от 200 000 щатски долара на епизод, това е най-скъпият сериал, сниман някога в Русия. При снимачните работи са били използвани 350 различни места (включително Белия Дом). Сценарият на сериала съдържа 110 отделни персонажа.

15 епизода.
Уеб сайт: http://brigadafilm.com/

От 28 октомври 2010 г. по Diema. От 17 декември 2011 г. - повторение.
От 18 септември 2020 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО