Земята - мощта на планетата

За филма

Държава: Великобритания
Година: 2007
Жанрове: Документален


5-сериен (x 55 мин.) научнопопулярен филм на BBC. Биографията на Земята в нова светлина с модерно сателитно изображение и древни разкрития. Изследователско пътешествие с качеството на добрите традиции в документалните драми на БиБиСи.


Кои са великите природни сили, формирали релефа, климата и живота на Земята в продължение на близо 4.6 билиона години, за да се превърне планетата в това, което представлява днес. Вулканите, океаните, ледът, ветровете не са само деструктивни, а естествени градивни сили, които регулират процесите. В своето пътешествие доктор Йън Флеминг обяснява ефекта и значението на специфичните сили на природата, изследва различните начини, по които са формирали планетата и живота в нея, често във връзка и с други процеси. Вулканите не са само катастрофа, а източници на живота и архитекти на планетата. Атмосферата е защитната обвивка, поддържаща темепартурата и кислорода на планетата, но самата тя е много чувствителна на въздействие. Ледът не е само замръзнала вода, той притежава необикновена сила, издълбала не само миналото, но и заплаха за бъдещето. Страхът от огромните океански вълни не е по-малък от глобалното затопляне. И накрая, като част от Слънчевата система, нашата планета е подложена на външно въздействие с атаки и защити в космическото пространство, определящо нейната съдба. Последното и най-важно предизвикателство за уникалната планета Земя е човечеството и неговото въздействие - въпросът е: как то ще я запази?


1 епизод: Вулканите

Вулканите имат страховита репутация на най-грандиозната разрушителна сила. В действителност те са най-важните сили, родили живота на планетата. Архитектите на релефа на Земята: издигат планини, откриват нови земи, заравняват градове, унищожават цивилизации. Те са вътрешният източник на топлина, без който Земята щеше да остане мъртва планета още преди милиони години. Доктор Стюарт се отправя на обиколка из най-вулканичните земни райони, започвайки с Етиопия...


2 епизод: Атмосферата

Атмосферата е защитната обвивка на Земята, обгръщаща ни в топло и богато на кислород пространство и наша защита от студения Космос. Тя служи като естествена оранжерия, поддържаща темепратурния земен лимит от 51 градуса по Фаренхайт. От друга страна, атмосферата е противоречива материя - изключително могъща и в същото време високочувствителна. Тя е нашето убежище, но може да бъде и нашият унищожител. Доктор Йън Флеминг пътува в стратосферата към студения Сибир и разкрива защо Аржентина е една от най-ураганните точки на паланетата. Целта е да докаже уникалността и решаващата роля на атмосферата за живота на Земята.


От 10 октомври 2010 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО