Възходът на парите

За филма

Държава: Великобритания
Година: 2008
Жанрове: Документален

Режисьор: Adrian Pennick

В ролите: Niall Ferguson (разказ)


"The Ascent of Money": 6-серийна (x50 мин.) документална поредица на Канал 4 на BBC. По книгата на Niall Ferguson.

Продуцент - Melanie Fall / BBC, музика - Steven Severin.


Откъде идват парите и къде отиват? Защо металните са заменени с хартиени? Защо фондовите пазари винаги завършват с крах? Защо усвояването на математиката от арабите позволява разцвета на изкуството и архитектурата през Ренесанса?


В тази забавна поредица, историкът и професор от Харвард Нийл Фъргюсън разкрива всичко, което трябва да знаете за парите. Резултатът: ще видим световната история в нова светлина. Ще разберем, че Ротшилд е могъщ колкото Уелингтън, разбил Наполеон при Ватерло. Ще разкрием защо социалното благоденствие, родено в Стокхолм, загива в Сантяго. Защо най-голямото събитие в световната финансова революция е трансформацията на две от най-големите държави - Индия и Китай - от бедността към богатството?



Възходът на парите е магическо пътешествие в историята - от еврейското гето във Венеция до Шанхайската стокова борса. Да следваш парите е винаги верният път. Нийл Фъргюсън го следва от арабските улици до делтата на изтичащите кредити, така както слънцето изгрява и светът се завърта - от Токио до Лондон и Ню Йорк. Съчетавайки динамичен монтаж от интервюта с финансови магнати и експресивния достъпен стил на коментиращия Фъргюсън, поредицата фундаментално ще промени представите за онова, което всъщност кара света да се върти.



Филмите са интересни и образователни, помагат както на обикновените хора, така и на икономисти и банкери по-лесно да се обясни същината на финансовите пазари и на паричните системи.

Темата на първия епизод са кредитите.


Филмът е отличен с награда "ЕММИ" за най-добър документален филм (2009)

От 10 октомври 2010 по БНТ1.

От 4 декември 2011 г. - повторение (БНТ1).

ИЗБРАНО