Експедиция "Българи - Прародина"

За филма

Държава: България
Година: 2009
Жанрове: Документален

Режисьор: Александър Илиев


Експедиция "Българи - Прародина" е 3-сериен документален филм, оператори Александър Илиев и Иво Леонкев - по следите на българските преселения, първа национална интердисциплинарна експедиция БЪЛГАРИ - ПРАРОДИНА, организирана и проведена под егидата на БАН и СУ.


През 2008 г. експедицията тръгва на Изток по следите на българските преселения - Таджикистан, Узбекистан и Афганистан.



Епизод 1 - Розетата

Експедицията потегля от България с информацията, че в Таджикистан съществуват прототипи на 7-лъчната розета от Плиска. Седем звезди и лъв са изобразени на гербовете на днешната азиатска република от древността до наши дни. Пътят до Централна Азия донася един възможен отговор и множество въпроси, които трябва да бъдат проверени. Следващата стъпка на експедицията ще бъде да прекоси древната река Вахш, наречена днес в част от своето протежение Амударя. Отвъд нея е древна Балкхара /Бактрия/.


Епизод 2 - Балкхара

Балкхара е сочена от много източници за прародина на българите. Пръв Г. С. Раковски (1821-1867) предполага, че някъде около Памир вероятно се намира прародината на българите. Наивният му, но родолюбив езиковедски труд дава шанса на тогавашната прохождаща историческа наука да търси нашите първи обиталища на кръстопътя на някои от най-древните цивилизации - персийската и индийската.
Запасена с над 50 кг научна литература и в резултат на многобройните си срещи на място, учените откриват сходства и паралели в областта на антропологията, археологията, архитектурата, нумизматиката, медицината, музиката, обичаите, поминъка, занаятите и отговаря на много въпроси, свързани с произхода и прародината на българите.


Епизод 3 - Мадар

Най-много следи за българите се намират в земите на Северен Пакистан, Североизточен Афганистан, Узбекистан - на територия, може би, от около 1 800 000 кв.м. Експедицията се отправя към Памир, където - според информация от древни източници, дневници на пътешественици и изследвания на няколко поколения учени и краведи - ще търси следите на Мадарския конник.

Българите са наричани от повечето хронисти коневъди, конни бойци и конен народ. Сведенията а експедицията сочат, че в долината на Балкх има верояте съименник на мадарския конник. Целта е да бъдат открити нови факти около хипотезата за древноиранския и древнопамирски произход на многобройните български изображения на конници. При съпотставяне на избрания материал се откриват много сходства, но не се стига до окончателен отговор. Необходима е продължителна работа по тези места. Налага се нов прочит на изворите, трябва да бъдат направени нови проучвания, които да защитят тази хипотеза, която в близките години да стане вече утвърдена теза в българската историография.

ИЗБРАНО