Изкуплението на Грейс

За филма

Държава: САЩ
Година: 2007
Жанрове: Драма

Режисьор: (сценарий) Nancy Miller, Mark Israel

В ролите: Холи Хънтър, Леон Рипи, Кени Джонсън, Лора Сан Джакомо


"Saving Grace": Полицайката Грейс Ханадарко (Холи Хънтър) от Оклахома Сити е красива млада жена, която е готова да даде живота си за партньора си по служба и за най-близките си приятели. Начинът на живот обаче, който води е самоунищожителен – тя доста често прекалява с пиенето, пуши като смок и сменя гаджетата като книжни носни салфетки. С една дума – живее на високи скорости и в буквалния, и в преносния смисъл.


Но ето, че се случва непоправимото. След поредното яко напиване Грейс яхва поршето си и запрашва в криволичеща треактория. Блъсва човек. Направо го премазва. И докато шокът от катастрофата още не е преминал, докато тя скубе косите си над трупа и се чуди на пияна глава как ще протече животът й оттук нататък изникнал от нищото до нея застава Ърл – нейният ангел-хранител (Леон Рипи). Той кротичко й разказва как с тези си пороци и небрежно отношение към живота вече се е запътила към ада. Току-що случилото се също го доказва. „Готова ли си да отдадеш живота си на Бог?” – пита той Грейс. После става чудото – тленните останки на блъснатия от Грейс изчезват от платното, кървавите петна се изтиравт като с невидима ръка от бронята на поршето…все едно че произшествие изобщо не е имало. Няколко капки кръв остават на блузата на Грейс и тя я дава за изследване на приятелката си. Това, което разкриват, е зашеметяващо…



За съжаление, Грейс помни за уникалното благоволение на висшата сила твърде кратко – от ден до пладне. След инцидента тя продължава да си порка, да пуши, да води разюздан сексуален живот без морални задръжки. Лоялна е само към пъртньора си по служба Хамилтън Дюи (Кени Джонсън), приятелката си Рета Родригес (Лора Сан Джакомо) и племеника си Клей.


Темата за Бог, праведния начин на живот и моралните житейски ценности е разкрита ненатрапчиво, без да се набляга върху значението на която и да е религия в битието на човечеството. По-скоро се търсят отговори на вечните въпроси за доброто и злото, любовта и дружбата, верността и предателството, високия професионализъм и благочестивото съществуване.


Вторият сезон на сериала „Изкуплението на Грейс” отново е фокусиран основно върху Хънтър, но всъщност, с помощта на привлекателния и неимпозантен Ърл, Грейс вероятно е на прага да открие какъв всъщност е всевишният план за нея. Паралелно с тази сюжетна линия, епизодите разкриват и интересно развитие на другите герои. Нейният любовник Хам Дюи (в ролята Кени Джонсън) се развежда със съпругата си, въпреки че отношенията му с Грейс не са сигурни. Един от нейните братя, вдовецът на починалата й сестра, е на път да се ожени повторно. И съдбите на перверзния свещеник Отец Мърфи (Рене Аберждоис) и затворника Леон Кули (Буким Удбайн ), които имат нещо важно и общо с Грейс, стигат до разрешение в последния и може би най-трогателен епизод в поредицата до момента.


Уеб сайт: http://www.tnt.tv/series/savinggrace/

От 27 януари 2010 г. по bTV Cinema. От 11 май 2012 г. - сезон II. От 16 януари 2014 г. - сезон III.

От 29 януари 2011 г. по bTV Action.

От 20 август 2013 г. по bTV (от сезон III).

ИЗБРАНО