Тайните на Клипертон

За филма

Държава: Франция
Година: 2005
Жанрове: Документален

Режисьор: Brigitte Delahaie, Luc Marescot, Pascal Plisson

В ролите: Jean-Louis Etienne


"Les mysteres de Clipperton": 6-серийна научнопопулярна поредица. Клипертон е самотен коралов остров в западната част на Тихия океан, наречен от французите "Островът на страстта".


На 700 мили югоизточно от Акапулко английският пират Джон Клипертон открива атол в затворена лагуна. Легендата разказва, че сърцето й е яма без дъно. Наречен от французите Клипертон през 1885, островът е завладян от мексиканците през 1897 и окупиран до 1917. От 1930 г. отново е във френско владение. Уникалната му природа не спира да провокира интереса на учените като една от най-загадъчните земни форми на живот.


От 4 януари 2010 г. по БНТ1.

1 епизод - "Сърцевината на корала"

Екип от 40 учени, специалисти в различни области, акостират на остров Клипертон, за да изследват биологичното разнообразие на един от най-тайнствените атоли в света. Научната екпедиция се провежда през декември 2004 до април 2005 г. и търси отговор на въпросите, свързани с образуването на острова.


2 епизод - "Оранжевата армия"

Клипертон е царството на рака, наречен от специалистите „гегарцинус планатос”. Как тези ракообразни са дошли на острова и има ли опасност да изчезнат?


3 епизод - "Островът на рибоядите"

На този тайнствен остров се наблюдават най-големите струпвания на птици в света. Френските орнитолози ще изучават живота на птиците, които гнездят тук, и ще направят поредното преброяване. Те ще се опитат да дадат отговор на някои въпроси...


4 епизод - "Нашествениците"

Малко по малко върху вулканичната суша на острова са се появили животински и растителни форми. Учените се опитват да разберат механизма на тази постепенна колонизация.

ИЗБРАНО