Птиците умират сами

За филма

Оригинално заглавие: The Thorn Birds
Държава: САЩ / Австралия
Година: 1983
Жанрове: Романтичен

Режисьор: (сценарий) Lee Stanley

В ролите: Ричард Чембърлейн, Рейчъл Уорд, Барбара Стенуик, Кристофър Плъмър, Джийн Симънс


Телевизионен минисериал в 10 епизода, заснет по бестселъра на Колин Макълоу от 1977 г.
Действието се развива основно в Дрогида - въображаема ферма за овце в пущинаците на Австралия, имение на леля Мери Карсон, където се проследява животът на фамилията Клиърли през периода 1920-1962.

Семейството е дошло от Нова Зеландия, а център на историята е дъщерята Меги и любовта й към семейния свещеник, отец Ралф де Брикасар. Мери се опитва да забрави Ралф, като се омъжва за енергичния животновъд Люк О'Нийл, но скоро след това тя и Ралф се събират отново - с трагични последствия и за двамата.

Въпреки че се срещат за пръв път, когато Меги е още дете, с израстването си тя се влюбва в красивия и млад католически свещеник. Отец Ралф се разкъсва между обичта си към Меги, любовта си към Господ и амбицията си да израсне в Йерархията на католическата църква.

Има една легенда за птичката, която пее само веднъж в живота си, но по-силно от всяко друго земно създание. Още щом напусне гнездото си, тя дири трънлив храст и няма покой, докато не го намери. Тогава запява сред безпощадните му клони, притискайки гръд към най-дългия и остър шип, за да умре извисена над своята агония, надпяла и чучулигата, и славея. Възхитителна песен, заплатена с живота. Но целият свят притихва, заслушан - защото най-хубавото се добива само с цената на голяма болка... Птичката с тръна в гърдите си (thorn bird) следва неумолим закон. Сама не знае какво я кара да забие шипа в гърдите си и да умре, пеейки. Когато острият трън я пронизва, тя не подозира, че я очаква смърт; само пее и пее, докато не й останат сили да издаде нито звук повече. Но ние, когато забиваме шипа в гърдите си, знаем. Разбираме. И все пак го правим, в се пак го правим...

От 16 април до 15 май 2011 г. по bTV Cinema. От 7 септември 2011 г. - повторение.
От 19 януари 2014 г. по Нова телевизия.
От 21 юни 2016 г. по Кино Нова. От 5 юли 2016 г. - „Птиците умират сами: Изгубени години”. От 25 октомври 2016 г. - повторение.

ИЗБРАНО