Островът на любовта

За филма

Държава: Португалия
Година: 2007
Жанрове: Сапун

Режисьор: Антонио Мора Матош, Карлош Данте, Жозе Мануел Фернандеш

В ролите: София Алвеш, Марко Д’Алмейда, Жоана Солнадо, Елиза Лижбоа, Антонио Капело, Елена Лауреано


"Ilha dos Amores": Град Сао Мигел (в Кабо Верде, острови Зелени нос) преди 30 години.

Жайме и Беатриш се познават от деца. Той е син на бедни земеделски работници, а тя е наследница на богато семейство с титла. Те се срещат тайно, защото се боят, че семейство Мачадо да Камара ще се противопостави на тяхната връзка, което и става.



Жайме и Беатриш решават да избягат с товарен кораб за Канада. Но семейство Мачадо да Камара разкрива плановете им за бягство и заплашва Беатриш, че Жайме ще бъде хвърлен в затвора, щом стъпи на суша по обвинение в отвличане на малолетна. Жайме заминава сам за Канада с идеята Беатриш да отиде при него, когато стане пълнолетна. Двамата си пишат писма, пълни с мечти и планове за бъдещето. Но писмата не стигат до получателите си и всеки от тях е убеден, че другият го е забравил. Месеци по-късно Беатриш е посетена от млада жена, която твърди, че очаква дете от Жайме и така тя се убеждава, че любовта й е предадена.



Зад тази интрига стои Енрике, съсед и ухажор на Беатриш. Именно той е разкрил плановете за бягството им и е платил на момичето да излъже за бременността. Желанието му е да се ожени за Беатриш и е способен на всичко, за да постигне целта си. Но не успява, защото Беатриш се омъжва за друг.

Жайме научава за сватбата на Беатриш. На розовите му мечти е сложен край, но не и на решимостта му да успее в живота. Той работи усилено, за да го постигне, и натрупва богатство. Жени се за имигрантка и създава семейство с нея. Беатрис и Жайме се заклеват да погребат миналото. Но не знаят, че много години по-късно миналото ще се върне, за да ги преследва...


Днес

Днес

По ирония на съдбата Жайме и Беатриш разменят позициите си. Сега той е много богат. Компанията му, която внася продукция от Азорските острови се разраства и успешните инвестиции му позволяват да изгради финансова империя. Междувременно жена му е починала и той се жени повторно. Живее в Канада с втората си съпруга Мадалена /Мадалена Валенте/, дъщеря й Мафалда /Мафалда Браун/ и с двете си деца от първия брак Томе /Томе Валенте/ и Мигел /Мигел Валенте/.

Томе е наследил трудолюбието и решителността на баща си, защото някой ден ще заеме мястото му като шеф на компаниите. За целта той учи усилено и получава отлични оценки.

За разлика от него Мигел е безразсъден, упорит и влюбен във всичко, което прави. Той е с душа на артист, проявява любопитство към всичко ново и неизвестно, а бизнесът го отегчава. Предпочита да го остави на брат си, а междувременно учи, за да стане режисьор на документални филми.

Но Мадалена мисли за бъдещето. Омъжила се е за Жайме заради парите му. Тя е красива и изискана, но себична и лицемерна. Прави всичко, за да извлече финансова полза от брака си и ощетява двете си доведени деца в полза на дъщеря си Мафалда. Мафалда под влияние на майка си, която я манипулира, е станала надменна, упорита и повърхностна. Мечтае да се омъжи за богат мъж, за да си осигури живота, на който е свикнала.

Докато Жайме забогатява, семейство Мачадо да Камара пропилява богатството си заради лоши инвестиции и безсмислено охолство. От някогашните процъфтяващи имоти сега са останали няколко ферми, които едва оцеляват. Основните им приходи са от реколтата и от фабриката за чай, която все още изнася продукция за целия свят. Но печалбите едва покриват разходите им и семейството е затънало в дългове.

Овдовялата Беатриш е изправена пред банкрут. Именно тя управлява чаените плантации и фабриката. Живее в имението Носа Синьора да Пас заедно с майка си Мария Амелия /Мария Амелия Мачадо да Камара/ и трите си дъщери – Клара /Клара Мачадо да Камара/, Моника / Моника Мачадо да Камара/ и Мариана / Мариана Мачадо да Камара/.

Техните арендатори Сиприано /Сиприано Формига/ и Бенвинда /Бенвинда Формига/ също живеят в имението. Те са родени там и остават в него, като делят добрите и лошите времена със семейството. Сиприано е бил дясната ръка на Алваро Мачадо Да Камара и след смъртта му е поел отговорността за имението. Той е предан на Мария Амелия, както е бил на съпруга й, и защитава интересите на семейството като свои. За разлика от него Бенвинда не е склонна да угажда на капризите на старата дама и има остър език.

Беатриш е единствената, която е загрижена за бедственото финансово положение на семейството, докато Мария Амелия живее в друго време и в друг свят.

Беатрис е самотна в борбата си да избегне разорението и до момента успява да скрие истинското положение от дъщерите си, които живеят в блажено неведение за трудностите.

Най-голямата Клара живее в Лисабон и в чужбина, като рядко посещава дома на майка си. Тя търгува с произведения на изкуството с галерии по цял свят. Има неспокоен и непокорен дух. Иска да бъде господарка на съдбата си, защото знае тъжната история на майка си и не желае да се обвързва с мъже, за да не страда като нея.

Моника е втората дъщеря на Беатрис. Работи като стюардеса в авиолинии САТА и често отсъства от дома. Тя е най-практичната от трите сестри – черта, която е наследила от баща си.

Най-малката дъщеря е Мариана. Тя е израснала в имението и рядко го напуска още от детските си години. Тя е природна стихия, необработен диамант. Смятат я за прекалено срамежлива. За нея единственото, което съществува, е идеалният и недосегаем свят, в който живее и в който не допуска никой друг. Поне докато не среща Мигел, но за това по-късно.

Така живее Беатриш – в борба с разорението. Докато Жайме е постигнал всичко, което е искал в живота си. Или почти всичко. Единственото, което му липсва, е любовта на Беатриш. Сега омразата, която изпитват един към друг, е по-голяма от океана, който ги разделя.

И когато всичко изглежда на мястото си, се случва невъобразимото…

Жайме решава, че е време да се върне на Азорските острови и да управлява бизнеса си оттам. Иска да покаже на всички и най-вече на Беатриш, че е успял в живота, че бедното момче, което е презряла, сега е собственик на империя. От доста години той инвестира в Португалия. Именно той е купил анонимно земите, които семейството на Беатриш е било принудено да продаде. Сега Жайме се готви да купи банката, която държи ипотеките на имотите им и на фабриката за чай. Томе и останалите членове на семейство Валенте не са съгласни с решението на Жайме да се върне в Португалия, но той е непреклонен.




От 16 ноември 2009 г. по Нова телевизия, 216 епизода

ИЗБРАНО