Фильо и Макензен

За филма

Държава: България
Година: 1979
Жанрове: Детски

Режисьор: Димитър Петров, Владислав Икономов

В ролите: Иво Златков, Григор Сотиров, Татяна Лолова, Кирил Господинов, Явор Милушев


7-сериен телевизионен филм по сценарий на Свобода Бъчварова, превърнат по-късно в книгата за деца "Приключенията на Фильо и Макензен" (1982 г.).

Детските мечти остават същите дори по време на война...
Приключенията на две момчета от малък провинциален град в последните месеци преди края на войната с немците.

1 серия:
Малък планински град, няколко месеца преди 9 септември 1944 г. Фильо и Макензен (Иво Златков и Григор Сотиров), 14-годишни момчета, живеят в голяма къща с двор. Техен верен приятел е кучето Томи. Мечтата на момчетата е да карат велосипед, но нямат такъв и използват запознанството си с немския войник Юн, за да я осъществят.

2 серия:
Фильо и Макензен отиват на гарата с файтона на Мицо (Иван Обретенов), бащата на Макензен, за да припечелят малко пари. Появява се клиент, който иска да отиде до близко село. Пътят минава през планина и неочаквано момчетата са спрени от полицаи.

3 серия:
След като Съветският съюз е обявил война на българското правителство, в околийското управление започват да горят архивите. Ежедневието на града се променя. Фильо и Макензен неуморно превозват с файтона заминаващи пътници. С влака пристигат освободените политически затворници. Партизани слизат в града...

От 9 август 2018 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО