Пътешествията на Гъливер

За филма

Оригинално заглавие: Gulliver's Travels
Държава: САЩ
Година: 1996
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Чарлз Стъридж

В ролите: Тед Дансън, Мери Стийнбъргън, Джеймс Фокс, Нед Бийти, Едуард Фокс


След невероятното си 8-годишно пътешествие, д-р Лемюъл Гъливър (Тед Дансън) се прибира при жена си Мери (Мери Стийнбъргън) и сина си Том (Томас Стъридж), за чието съществуване той не знае.

По време на неговото отсъствие много неща са се променили. Домът и лекарският му кабинет са завзети от д-р Бейтс (Джеймс Фокс), при когото Мери сега е икономка. Той от години я подтиква да обяви Гъливър за мъртъв, за да могат да се оженят.
Докато Мери и д-р Бейтс се грижат за раздърпания и подивял пътешественик, той започва да им разказва за невероятните си приключения.

След като корабокрушира, Гъливър е изхвърлен на брега на Лилипутия, страната на малките хора. Тук той е открит от вехтошаря Дрънлоу (Едуард Уъдуърд) и сина му Клъстрил (Никълъс Линдхърст), които гледат на него като на най-голямата си находка. Те го пленяват и завеждат при Императора на Лилипутия (Питър О’Тул), който управлява Старата Империя по военен, помпозен и в крайна сметка жесток начин.

След дълги разследвания от страна на Императора, синовете му, генерал Лимток (Едуард Фокс), адмирал Болголам (Джон Стандинг) и нервната Императрица (Фийби Никълс), Гъливър е приет в кралския двор.

Обратно в Англия той се опитва да привикне отново с дома си. Заболява го, когато научава от Мери, че д-р Бейтс е вече собственик на къщата им и плаща издръжката на Том. Съвсем обяснимо д-р Бейтс не се радва на завръщането на Гъливър, което проваля плановете му да се ожени за Мери.

Въпреки вмешателствата на доктора, Гъливър продължава да разказва на Том за преживяванията си в страната на лилипутите и историята на обявяването му за герой, почетен с парад на победата и с медал от Императора.

Мери влиза в конфликт със сина си заради Гъливър. Том иска да вярва на баща си, но Мери настоява, че неговите невероятни истории са измишльотини. Завистливият д-р Бейтс я манипулира, като подлага предаността й на голямо изпитание.

На 10 и 11 август 2009 г. по БТВ

ИЗБРАНО