Предизборна обиколка на ”Тази сутрин”, скандал в Бургас

20 септември 2011 | 16:21 Дачев
Екипът на Тази сутрин започва т.нар. "предизборна обиколка", съобщи в понеделник в ефир Анна Цолова. Предаването отива на живо в големите български градове, ще разкаже за проблемите и на малките градове в навечерието на местните и президентските избори.
Водещият Виктор Николаев започна на 19 септември дебатите на живо от Бургас с участието на сегашния кмет на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ), желаещ следващ мандат, кандидата на "Атака" Димчо Грудев, Георги Иванов ("Партия за хората от народа") и Радостина Господинова (ВМРО), както и Ваклин Стойновски (Коалиция "Ваклин Стойновски за Бургас"), Павел Маринов (БСП), Георги Манев (Партия "Средна европейска класа") и Мария Инджова (РЗС).

След като Георги Манев заяви в експозето си, че Димитър Николов е станал кмет благодарение на гласовете на "Средна европейска класа", водещият Виктор Николаев попита Георги Манев: (В.Н.) "Не съм гледал вчера "Хрътките", вчера е излъчен репортаж, според който търсите с обява във вестник членове на партията, така ли?"
Политикът заяви: "Благодаря много на телевизия БиТиВи, че ми даде възможност да кажа - има още два дни, заповядайте, който е обиден от сегашното управление..."  - (В.Н.) "В смисъл, набирате хора през медиите?" - (Г.М.) "Да, защото абсолютно нито една медия не ми дава възможност да кажа позициите си, да заявя като председател на партия, включително с най-/.../кратичния модел на всички медии. И хубаво говорите вие за плащане на гласове, за циганския вот - но направете едно разследване на платените журналисти."

- (В.Н.) "Те кои са, според Вас, кажете?" - (Г.М.) "Според мен, това са от "Хрътките". - (В.Н.) "Според вас са платени, от кого? Кажете, посочете!" - (Г.М.) "Платени са, това е активно мероприятие срещу мен." - (В.Н.) "Кое е активно мероприятие?" - (Г.М.) "Проблемът е друг. Проблемът е, че община Бургас, ние в момента сме в предизборна кампания и..." - (В.Н.) "Не сме в предизборна кампания, кампанията започва на 23-ти, първа грешка. Втора грешка - "платени журналисти", като наричате, това означава директно дело за клевета. Трета грешка - кажете кой е платеният журналист"- (Г.М.) "Името й е Денислава Ризова". - (В.Н.) "Моля?" - (Г.М.) "Денислава Ризова". - (В.Н.) "Първо, не се казва Денислава". - (Г.М.) "Ето, вече значи знаете. Благодаря много, че на всички осигурихте поръчка, а на нас ни дадохте микрофон. Е това е още веднъж дискриминация". (В.Н.) "Колко пари е взела платената, според Вас, журналистка?" - (Г.М.) "Няма да коментирам тоя въпрос" - (В.Н.) "Току-що казахте, че журналист на bTV Media Group е взел пари за репортаж срещу Вас?" - (Г.М.) "Аз ще заведа дело срещу вас, така или иначе ще се видим по друг начин" - (В.Н.) "Срещу кого?" - (Г.М.) "Срещу bTV, срещу "Хрътките." - (В.Н.) "За какво?" - (Г.М.) "За това, че аз упражнявам законна дейност, а вие сте манипулирали и изкарали от контекста това, което Ви е необходимо." - (В.Н.) "Г-н Манев, казахте току-що, че журналист - споменахте името на Десислава Ризова - е взела пари да направи репортаж срещу Вас". - (Г.М.) "Това само Вие го чухте. Искам да говоря за политика". - (В.Н.) "Може ли да останем на тази тема и да кажете ..., след като пускате такова изречение в национален ефир срещу наш журналист, държа да го докажете" - (Г.М.) "Аз говоря за етичните норми на журналистиката, поръчковите журналисти". - (В.Н.) "Но вие казахте "платен журналист", докажете това твърдение". - (Г.М.) "Журналистите, които работят за определена политическа сила -. за ГЕРБ, за БСП и за всички..." /.../ - (В.Н.)". Докажете твърдението си, че Ризова е платена журналистка. Трябва да го докажете" - "Г.М. "Наистина, точно така, със записи и свидетели" - (В.Н.) "Имате свидетели, че тя е взела пари, за да прави разследване срещу Вас, така ли?" - (Г.М). "Направете си вътрешно разследване на платените журналисти. Когато вие правите скалъпени репортажи, правете ги така, че да бъде цялото видео".

* * * * * * * 

Видео от предаването от Бургас: www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/1580537797-Koy_iska_da_sedne_na_kmetskoto_myasto_v_Burgas.html

* * * * * * * 

В официална реакция на bTV Media Group  по повод изявления на политик за работата на екипа на „Хрътките” се казва:
Хрътките” е провокативно разследващо предаване и работата на журналистите от екипа му е да разкриват нередности, корупция и злоупотреби. Ние вършим работата си с убеждението, че в този бранш има три големи ценности – истината, свободата да я търсиш и авторитета и името, за да я отстояваш.
Вчера един политик, който стана „герой” на репортаж на „Хрътките”, си позволи да обвини журналиста Десислава Ризова в изпълнение на поръчки и подкупност. В отговор на това обвинение bTV Media Group ще потърси правата си в съда.
„Хрътките” ще продължат да търсят истината, да разобличават лъжата и да бъдат устойчиви на политически и всякакъв друг натиск."



ИЗБРАНО