Почина Ричард Груев

15 юни 2011 | 13:24 Дачев
На 64-годишна възраст в Русе почина спортният журналист Ричард Груев, съобщиха от БНТ.
През уикенда Груев е бил в Русе за авторалито в града. В събота се почувствал зле в хотелската си стая. Вчера Съюзът на българските автомобилисти обяви, че журналистът има нужда от спешно преливане на кръв, след като получил масивен вътрешен кръвоизлив. Тази нощ обаче той е получил инсулт, който се оказал фатален.
 
Ричард Груев е роден през 1947 г. Той бе доведен син на известния художник Дечко Узунов. Завършил е българска филология в Софийския университет. В периода 1968-77 г. е автомобилен състезател. След тежка катастрофа през 1977 г. се отказва от състезателната си кариера и става коментатор в БНТ на моторните спортове, предимно състезанията от Формула 1. Работи там до 1999 г., а впоследствие в Ринг ТВ. Преди смъртта си бе пресаташе на Асоциацията на българските автомобилисти (АБА).

"Думите са малко, за да опишат присъствието на Ричард сред нас. В дългите
години, прекарани в БНТ, той се превърна в глас и образ на българския автомобилен спорт и дори последния си дъх Ричард сподели със страстта на живота си", се казва в съобщение на спортната редакция на телевизията. "Бивш отличен автомобилен състезател, той подсили поколението емблематични спортни коментатори на БНТ през 70-е години. Ричи е отразявал стотици състезания, признат е за "живата история" на всички до този момент 41 ралита "България". Той представи за първи път на българската аудитория магията на "Формула 1". Дълги години коментира триумфите на борците ни на олимпийски игри и световни първенства.
Остана верен на моторните спортове до последно, тръгвайки за поредния кръг от пистовия шампионат в Русе през уикенда, пълен с очаквания за класна надпревара и добър репортаж."

Последното интервю на Ричард Груев бе за анимационния водещ "Марк'О Селски в предаването "На инат" по Нова телевизия, излъчено на 23 май т.г.. В него той категорично отрече слуховете, че разпродавал картини на втория си баща: „Когато бай Дечко почина, майка ми го последва две години по-късно, но тя предварително беше дарила всичко на държавата. Единственото мое нещо, което аз имам, са картините по стените в къщи. Абсолютно нищо не съм разпродавал, всичко е на държавата. Предполагам, че зад тези клевети стоят племенниците на бай Дечко, които завидяха, че майка ми стана пряка наследница вместо тях.”
Ричард Груев, който бе дългогодишен коментатор на Формула 1, каза пред водещия Марк О’Селски, че според него Българя няма нужда от писта за Формула 1: „Всичката Мара втасала, та сега и писта! Вземете например  пистата, която бе построена в Турция. Нашата съседка има 80 млн. население. Сега президентът на Формула 1 – Бърни Екълстоун увеличи вноската, която турците ежегодно трябва да плащат, за да останат в този шампионат – от 13 млн. вноската скочи на 26 млн.” Груев допълни, че построяването, поддържането на такава писта, както и вноските за шампионата, биха ни стрували прекалено скъпо.

На  въпрос - дали имаме български състезател, който да се доближава до нивото, нужно за пилот във Формула 1, Груев се затрудни, но все пак отговори, че Владимир Арабаджиев и Пламен Кралев притежавали качества, но последният вече не бил първа младост: „Пречката е най-вече пак от финансово естество. Например, за да стартира българин, трябва да плаща на отбора „X”. Говорих си наскоро с Владо Арабаджиев и той ми сподели, че смята да се откаже напълно и да кара само картинг” – заяви Груев и допълни, че не само парите били проблем, давайки за пример немския пилот от Формула 1 Себастиан Фетел, който бил подготвян и трениран от дете, за стигне до върха. Ричи изказа съмнение, че някога би се върнал да коментира отново Формула 1: „Единствено бих го направил, ако до мен седи Иван Тенчев. Но сега има толкова млади хора, които могат да коментират, че не виждам смисъла аз да го правя.”
В студиото на вечерното шоу Груев разказа и за инцидента си през 1977 г., който прекратил състезателната му кариера. Тогава на трасето внезапно излязла каручка с магаре и дядо в нея. За да не ги удари, Ричард се отклонил и се блъснал в друга кола...




ИЗБРАНО