По БНТ1 тръгнаха ”Смърфовете” и гръцки ситком

17 април 2011 | 12:47 Дачев
На 16-ти април от 18:00 ч. БНТ стартира излъчването на гръцкия комедиен сериал „Роднините са вредни за здравето”. Семейният ситком разказва историята за съвместното съжителство между съседско момче, което се влюбва във възможно най-неподходящата жена, и нейното голямо семейство.
Принуден от обстоятелствата, главният герой  се превръща в заварен зет и попада в най-неподходящия дом сред най-неподходящите роднини – семейство Трамбалис. Тъстът е артистична натура, тъщата обожава бившия на дъщеря си, братът е отчайващо глупав, а сестрата на булката се опитва да оплете всеки мъж, попаднал пред погледа й... Децата на брата постоянно търсят начин да се измъкнат от лудницата. А целта на дядото, собственик на къщата, в която живеят тези четири поколения, е да изгони всички, да продаде имота и да се пресели при младата си чуждестранна любовница!
„Роднините са вредни за здравето” или „I oikogeneia vlaptei” е 26- сериен телевизионен филм, създаден през 2009 г. B главните роли зрителите на БНТ ще видят Хриса Ропа, Сакис Булас, Пигмалион Дадакаридис, Ангелики Ламбри, Томаис Андруцу, Танасис Курламбас, Андонис Кромбас, Янис Войадзис и др. Режисьор на серийния филм е Андонис Ангелопулос, а сценаристи са Александрос Ригас и Манос Псистакис.

По случай 50- годишнината от световната кинопремиера на голям екран, БНТ стартира излъчването на детския анимационен сериал „Смърфовете” ("Smurfs). Малките сини създания започват да преподават уроците си  по толерантност в 52 епизода в ефира на БНТ, от 16 април.
Смърфовете са онези малки сини създания, подобни на елфи в къщи от гъби сред гора, обитавана предимно от техния вид. Тези миролюбиви създания, предвождани от своя Татко Смърф, имат само една заплаха за съществуването си - злият, но несръчен магьосник Гаргамел и неговата лукава котка Азраел, чиито цели са в широки граници: да ги изядат за вечеря, да ги превърнат в свои роби или да придобият техните магически тайни, за да спечелят  власт сред обществото на магьосниците.

Смърфовете се появяват за първи път през октомври 1958 г. в история на Джоан и Пюит във "Вестникът на Спиру". Първоначално те са второстепенни герои, но скоро стават звезди сами по себе си. След няколко мини-албума историите излизат в самостоятелен албум с музиката на Мишел Льогран /самият той пее и в хора/. Музиката дава тласък на  следващата голяма стъпка, когато изпълнителят Вейдър Авраам  издава първия смърф-сингъл, превърнал се в масов хит в Белгия и Холандия, впоследствие и в останалия свят. Скоро фигурки, играчки, записи и тв-шоута заливат пазара. През 1981 г. известното анимационно дуо Хана и Барбара /създатели на "Том и Джери", "Флинтстоун" и "Мечето Йоги"/ започват работа по сериал в Съединените щати. Въпреки че техният създател Пиер Кълифорд, известен като Пейо, напуска свeta през 1992 г., смърфовете не стават по-малко популярни. През последните 3 години са продадени повече от 10 милиона  копия на дискове. Книги, занимателни игри, фигурки и играчки са сред най-търсените. Телевизионните серии са над 256, преиздадени във видеоколекции на десетки езици.



ИЗБРАНО