CableSport7 – съвместен проект на ТВ7 и КейбълТЕЛ

8 април 2008 | 16:46 Дачев
Днес в София Прес ръководствата на ТВ7 и КейбълТЕЛ дадоха съвместна пресконференция по повод съвместния им проект – старта на спортния канал КейбълСпорт7. Партньорството между телевизионния и кабелния оператор поставя началото на най-амбициозния спортен телевизионен проект у нас, представен от Любомир Павлов, изпълнителен директор на CableSport7, Ангел Станчев – главен продуцент на ТВ7, Димитър Радев - вицепрезидент и директор "продажби и маркетинг" на КейбълТЕЛ и Димитър Ангелов - член на Борда на директорите на КейбълТЕЛ.

Димитър Радев се опря на известните позиции на КейбълТЕЛ на пазара - платена ТВ услуга и алтернативни телевизионни услуги; движещата сила на развитието е съдържанието и забавленията, предлагани на зрителите. Компанията вече им акритична маса, за да може да заяви амбиция и присъствие в най-важния телевизионен продукт: спорта, заради неговата ексклузивност и универсалност. Така, кабелният оператор ще предложи нов модел в медийното пространство.

Любомир Павлов се позова на анализи, показали необходимостта от спортен канал, за чиято реализация има три фактора: инвестиция в качествен продукт, инвестиция в права и качествено разпространение. CableSport7 е платформа, не само канал - цифровите пакети ще дадат възможност за последващи канали. Проектът започва с футбол - италианската серия А, испанското първенство; по-нататък в началния пакет има място за Националната хокейна лига на САЩ и Канада, баскетболната NBA (от 20 април), бокс и други спортове като тенис, лека атлетика, екстремни спортове. Добавянето на продукти в пакета ще става постепенно, а на сегашния етап е важно, че има осигурен начален материал, подчерта Павлов.

Приоритет на проекта е българското първенство по футбол. За целта се водят преговори с работната група, сформирана след срещата на ръководителите от А група в Царско село от 27 март, с Българския футболен съюз, с професионалната лига, с водещите клубове. КейбълСпорт7 ще предложи качество на образа, няколко камери на стадиона, едновременно предаване на няколко мача. По този начин зрителят ще има избор - кой мач да гледа на живо и кой да запише. Целта е да има пари за повече отбори и да се прекрати практиката от предаване само на 1-2 мача, осигуряваща пари от ТВ права само за Левски или ЦСКА. техническата възможност е едновременно да се излъчват 7 мача.
В момента друг не може да предостави такава услуга, затова и обединихме усилия с КейбълТЕЛ, заяви Павлов. Амбицията ни е постепенно да се придобиват права за всички интересни събития и спортове; така ще се подпомага и българският спорт, според изпълнителния директор на КейбълСпорт7.

Според Д. Радев (КейбълТЕЛ), CableSport7 е многоканална платформа и ако днес говорим за първия канал, скоро ще последват и други канали към нея. Разпространението се извършва по цифров път, а в близко бъдеще то ще върпви не само по кабел, но и по сателит, а от догодина и по мобилните телефони и други жични и безжични платформи.
Като съдържание, спортът е различен от всичко останало: то не се повтаря във времето, уникално е, а живият спорт е очакван от феновете - 50% от удоволствието е да се гледа на живо!

Димитър Ангелов се спря на техническите въпроси, свързани с проекта. КейбълТЕЛ са предпочели ТВ7, тъй като разполага с най-доброто студио, предпоставящо качество на излъчването. Ще се работи и по двата стандарта, като до два месеца ще започнат излъчвания и в HD-формат.
От друга страна, CableTEL разполага с най-модерната у нас разпространителска платформа: софтуер и оптичен пръстен в цяла България, плюс свързаност в Македония и Сърбия. Пръстенът достига до локалните студиа, откъдето се захранват клиентите. По мрежата е пуснат и IP-протокол.
"Можем по едно и също време, по един канал да пуснем различни продукти", каза Ангелов и даде пример с излъчване на един мач за зрителите във Варна и друг мач - за Петрич. Това ще даде възможност и за различни рекламни канали, подчерта Ангелов - локалният рекламодател във Варна ще рекламира в своето предаване, а този в Петрич - в петричкото предаване. Студиата във Варна, Стара Загора, Русе, Сливен, Ловеч, София и др. дават възможност за бърза и качествена обработка на тв-продуктите на място.
Наличието на разпространение и извън България ще даде възможност за обмен на телевизионни продукти с Македония и Сърбия.

Ангелов изтъкна още интерактивното ползване на продуктите - по поръчка, по заявка. Ако зрителят е изпуснал събитието, ще може да го проследи по-късно. Освен това, при паралелното излъчване картината може да се превключва към този мач, където става нещо интересно.

Любомир Павлов се ангажира с обещанието, че до няколко месеца ще осъществи първото за територията на България излъчване по стандарта HD TV. Митко Радев допълни, че КейбълТЕЛ планира стратегическо навлизане на сателитния пазар, което ще даде възможност на неговите клиенти да приемат програмата и през сателит. Според Павлов, ТВ7 съвместно с КейбълТЕЛ ще кандидатства и за мултиплесите за цифрово наземно разпространение.

ТВ7 няма да свали най-интересните мачове, но спортната продукция като цяло ще бъде редуцирана - 99% от нея ще върви по CableSport7. Освен финансови инвестиции, Любомир Павлов ще обезпечава и хората, екипите на новия канал. Той заяви все пак, че медията няма чисто комерсиални цели, а има и обществен ангажимент. Не на всяка цена трябва на преден план да излиза нещо, само за да се хареса и продаде подобно на "Биг Брадър" или "кен лий", пошегува се Павлов.

Според Радев, инвестициите в техническо оборудване за стадионно излъчване надминават няколко милиона лева. Към тях следва да се добавят наличните вече ресурси: над 3000 км оптично трасе, местните студиа на ТВ7 в страната. Отговаряйки на въпрос, Любомир Павлов сподели, че футболните клубовете искат 2 милиона евро от ТВ-права, а в момента получават едва около 400 000 евро. Възможностите на ТВ7 са такива, че в преговорите се търсят парньорства, важна е ролята на всеки клуб. Всичко ще бъде открито, заяви Павлов, но след като параметрите бъдат изяснени. ТВ7 ще гарантира минимум от пари за всеки клуб плюс процент от рекламите.
Димитър Радев заключи, че с конвергенцията на технологиите, Интернет става важен канал за разпространение. КейбълТЕЛ ще се концентрира и в Интернет, заяви той.


ИЗБРАНО