Документален филм по БНТ4 за Милен Гетов, навършва 93

4 декември 2018 | 12:37 Дачев
Режисьорът Милен Гетов, който е свидетел на три епохи, на 6 декември 2018 ще навърши 93 години. Той е един от ветераните на българската журналистика, кинодокументалистика и телевизия. Повече от седем десетилетия от живота му са посветени на журналистическата професия, работил е в във всичките й жанрове – преса, радио, телевизия.
 
Същия ден, на 6 декември (този четвъртък) от 14:15 часа БНТ4 ще излъчи документалния филм "Живот като на кино", посветен на живота и творчеството на Милен Гетов.
 
На 15 декември пък (събота, от 15:10 ч.) и на 16 декември (неделя, от 15:15 ч.) зрителите на канала за българите в чужбина БНТ4 ще могат да гледат криминалния филм „Умирай само в краен случай“ (1978).
 
* * * * * * *
 
Първия си журналистически материал Гетов написва за вестник "Фронтовак" през 1945 г. като участник във Втората световна война. След завръщането си от фронта завършва българска филология в Софийския университет, а по-късно специализира драматургия и режисура. Създател е на повече от 1000 кинопрегледа, пътеписи и документални филми. Работата му в Националната кинематография го среща с едни от пионерите на българското филмово изкуство: Васил Гендов, Борис Грежов, Борис Борозанов, Александър Вазов, Иван Фичев, Антон Маринович, Захари Жандов и много други. Гетов е създател на документалните филми за футболните легенди Гунди и Котков.
 
През 1968 г. започва работа в Българска телевизия като журналист, драматург и режисьор. Негови са документалните сериали "История на киното" (съвместно Георги Стоянов-Бигор) и "България в културното огледало на Европа" (по сценарий на Драган Тенев). Като режисьор и сценарист, Милен Гетов снима детския сериал по произведения на Джани Родари "Разни приказки за игра", документалната поредица "България в културното огледало на Европа', игралния сериал "Признавам всичко" по Йоханес Марио Зимел.
 
Творческият почерк на Милен Гетов оставя трайна следа в телевизионния театър. Негови са спектаклите "Защитата на Сократ " с Иван Кондов, "Балдуин Фландърски" и "Константин и Фружин" по поетичните текстове на Радко Радков, в които за първи път телевизионна постановка е снимана в натура – на крепостта Бабини Видини кули.
 
Той е режисьор на телевизионната колекция филми по романите на Богомил Райнов: "Бразилска мелодия" (1974), "Един наивник на средна възраст" (1976), "Реквием за една мръсница" (1976), "Умирай само в краен случай" (1978), "Тайфуни с нежни имена" (1979).
 
Заедно с професор Драган Тенев, двамата създават телевизионното предаване "Минаха години", което близо 8 години е сред най-популярните проекти на БНТ.
 
Не забогатях, няма да оставя на деца и внуци апартаменти, вили и автомобили, нито чекови книжки, но им оставям най-важното, което ми завеща и баща ми: доброто име и чистата съвест! Колкото и обезценени да са днес, те винаги ще останат като златно покритие на човечеството, ако иска да оцелее“, споделя в едно от своите интервюта Милен Гетов.


ИЗБРАНО