„На концерт с БНТ2” - ново предаване в неделя

22 ноември 2018 | 10:22 Дачев
Eдин от най-талантливите ни съвременни диригенти - маестро Найден Тодоров - e водещ на новия проект „На концерт с БНТ2”. Предаването повдига завесата към непознатите кътчета на класическата музика.
 
„Винаги съм обичал да разказвам интересни истории, а в класическата музика те са зад всяка нота. Едва ли си представяте колко човешки страсти са вплетени в петолинието и колко, на пръв поглед, безобидни случки са били причина за написването на колосални музикални класики“ - споделя Маестрото.
 
Тази неделя (25 ноември) от 17:30 часа зрителите на БНТ2 ще имат възможността да се насладят на музиката на Пьотър Илич Чайковски и да научат интересни подробности от живота на гениалния композитор, създал едни от най-изпълняваните класически произведения. 
Кои са трите най-известни балета в света? Защо Брамс и Чайковски са били в необявена война и до какво довежда тази омраза помежду им – в неделя разказва самият Найден Тодоров. Ценителите на музиката ще разгадаят тайните на Шестата симфония на Чайковски и ще научат историята на най-красивия концерт за пиано.
 
Режисьор на предаването под диригентството на Найден Тодоров е Николай Василев, оператор – Борислав Георгиев.
 
* * * * * * *
 
Найден Тодоров е завършил дирижиране във Виена, философия в Челси и арт мениджмънт в Нов български университет. В творческата му биография присъстват колаборации с някои от най-добрите световни оркестри и със солисти като Патриция Копачинская, Сара Чанг, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Людмил Ангелов, Соня Йончева, Максим Венгеров, Юрий Башмет и много други. 
 
В периода 2005-2017 той е директор на Държавна опера - Русе, а вече втори сезон - на Софийската филхармония. 
 
Маестро Тодоров е носител на множество отличия, сред които награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб-Виена, „Златно петолиние” за принос към развитието на българската музика, „Кристална лира“, награда „Емил Чакъров”. През месец март 2013 година е избран за „Музикант на годината“ от слушателите на БНР.
 


ИЗБРАНО