Бенатова: Има ли изтезания в домовете за психично болни

16 ноември 2018 | 12:47 Дачев
Миролюба Бенатова и операторът Кирил Тасев тръгнаха по стъпките на Комитета срещу изтезанията на Съвета на Европа, в чийто доклад домовете за психично болни и хора с увреждания в селата Радовец и Качулка са описани като места с недопустими условия. Какво има и какво няма провери екипът на NOVA, който в две серии ще потопи зрителите в автентичната атмосфера на тези социални институции. 
 
Документалните разкази от Радовец и Качулка ще бъдат показани в „Събуди се“ тази и следващата събота сутрин след 9 ч.  (17 ноември 2018 - с. Радовец и 24 ноември - с. Качулка), в рубриката "Миролюба Бенатова представя".
 
Изолацията, липсата на достатъчно светлина и лошите хигиенни условия се приемат за изтезания в съвременния свят. Отидохме да видим къде е България по „скалата за изтезанията“. Домовете са отражение на нивото, до което сме стигнали като общество. 

Реално, за последните 30 години „реформа“, истински променена е само опаковката на тези институции. Дограмите са нови, професионалисти няма!“ – коментира авторката.

Монтажът е на Мартин Вълчев.
Видео.



ИЗБРАНО