Токев и Ранков в района на Исперих

14 ноември 2018 | 11:30 Дачев
Историята и рецептите на гетите  – тази неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“ по bTV
 
В половинчасовото туристическо-кулинарно шоу, chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят осеяния с паметници и артефакти район на Исперих. В древния български град Мисионис те ще научат историята и рецептите от древността и възраждането му по време на Второто българско царство.
 
Строен в началото на 6 век при император Юстиниан, градът е обхващал близо 900 декара площ. За храната, която са консумирали древните римляни, се съди по откритата кухненска и трапезарна керамика. Амфорите например са били добро решение за съхранение на продуктите, тъй като едновременно „дишат“ и консервират.
Токев ще види и огнище от Средновековието, на което се е приготвяло менюто за делник и празник. През 14 век градът е бил напълно опожарен, а вероятно на този исторически факт се дължи и занчението на старото име на Търговище  - „Ески Джумая“ („унищожен, стар пазар“).
 
Следваща спирка на „ловците на храна“ ще бъде село Коново, където живеят бежанци от Румъния, донесли със себе си и автентичната кухня на северната ни съседка.
Леля Желка ще посрещне Андре и Събин в къщата на майка си и баща си, за да сподели как се живее с печка на дърва и каква е рецептата за мамалига. Домакинята ще покаже на журито на MasterChef соленото тестено ястие с мляко „керде“, румънските интерпретации на лучник, питка за Игнажден и „бишкотори“. Според леля Желка, почти цяла Добруджа е населена от румънски бежанци. Основно те са съсредоточени в Разград, Силистра и Добрич, където са „посадили“ и традиционните си вкусове.
 
Андре Токев ще посети Свещарската гробница, датирана от 3 век пр. Хр., където се предполага, че е погребан гетският владетел Дромихет
Паметникът е уникален заради скулптурната си украса и трикамерната архитектура, сухия градеж и съхранените оригинални рисунки. През това време Събин ще отиде до храма Демир Баба теке, за да провери дали - според поверията - е праведен и ще има късмет през годината. Мария ще посрещне Андре в археологическия резерват Сборяново, за да му покаже големия 100 декара град и крепостната стена, построени през 4 век пр. Хр. Тракийското гетско селище е носело името Хелис  и до ден днешен се смята за свято място, което събира хора от всички религии.

Шеф Токев ще научи ритуалите за приготвяне на овча курбан яхния, а местните ще го почерпят с пресен качамак. За финал на цветното преживяване, журито на MasterChef ще приготви едно ястие, съчетаващо история и традиция, но пречупено през неговия професионален кулинарен поглед – речни раци с доматен сос и триеница. 
 
Къде е била разположена печката в жилището на древните римляни, как раците помагат на хора със счупвания на костите и каква история крие Свещарската гробница? Какви са подправките в овчия курбан и как хуманно се варят ракообразните, зрителите ще видят в неделя по обяд.


ИЗБРАНО