”Вкусът на Истрия” по 24kitchen от другия петък

9 ноември 2018 | 16:39 Дачев
Харизматичният хърватски готвач Давид Скоко (David Skoko) е новата звезда сред водещите на 24KITCHEN. Предаването със заглавие „Вкусът на Истрия с Давид Скоко“ ще стартира на 16 ноември, петък от 13:00 часа.

На хърватски език шоуто е озаглавено "David Skoko: Stari Gusti, Nova Kuzina".
 
В поредица от 20 епизода, снимани в България, Давид ще покаже разнообразни рецепти от домашната хърватска кухня с модерна интерпретация. Пригответе се за много традиционни рецепти, поднесени по съвсем нов начин!
 
Шеф Скоко ще сподели прости, традиционни рецепти, подправени с неговата креативност. Във всеки епизод, в рамките на 30 минути, той ще ни представя по едно цялостно меню, включващо предястие, основно и десерт, вдъхновени от детските му спомени. 
За ястията си той използва обикновени и леснодостъпни продукти и това е една от причините Скоко да набира все по-голяма популярност.
 
Давид ще покаже на зрителите на 24KITCHEN как да си приготвят пълнени домати, кнедли, осолена змиорка, скариди с лук и целина, както и прекрасни десерти като бухтички с ликьор, карамелизирани миди и още много вкусни рецепти. 
 
* * * * * * * *
 
Хърватският шеф стана известен, след като бе домакин на световноизвестния готвач и негов идол, покойния Антъни Бурдейн. 
Давид e един от най-оригиналните и изобретателни готвачи и това допринася за неговата интересна биография. Той е роден в семейство на четири поколения рибари...
 
Давид започва да работи първо в „Бателина“ – малък семеен ресторант, основан от баща му. След като известно време приготвя „класически рецепти“, внезапно страстта му за готвене се разпалва и той започва да създава невероятни иновативни ястия, което носи на ресторанта титлата „Най-добър хърватски ресторант“ пред 2014 г. 
 
От 2010 г. Давид редовно се появява в многобройни кулинарни предавания по телевизионните канали в Хърватия като професионален готвач, участва в множество проекти като консултант, а също така пише и за кулинарни списания. Освен с местните телевизионни канали, Давид работи и с чужди телевизии (Arte TV, RAI, Food Network, Travel Channel), като набляга основно на сътрудничеството си със световноизвестни готвачи и режисьори: Адам Рикман ("Trip of a Lifetime“), Антъни Бурдейн („Без резервации“), Хенри Кол („World's Greatest Motorcycle Rides“), Донъл Скиън („Croatia's Hidden Food Scene“).
 
Като експерт сътрудник на Министерство на туризма на Република Хърватия, от 2015 г. до 2016  г. той участва в проекта „Хърватия 365 гастро“. Миналата година, в сътрудничество с Udrugom Roda (Асоциацията по семейно планиране), той проведе няколко семинара за детското хранене в женския затвор в Пожега. От 2015 г. работи към кулинарното списание „StoryGourmet“ като журналист и консултант. 
 
Биографията му включва също и сътрудничество в създаването на две книги: „Hrvatska kuharica“, издадена през 2018 г., и „Papa Quilometros Europa“ на Любомир Станишич. В петото издание на „Terra Madre Balkans“, което обединява кулинарните общности от Югоизгочна Европа и, което през 2018 г. се проведе в Брюксел, Давид Скоко представляваше Хърватия.


ИЗБРАНО