Премиерите през ноември 2018 по National Geographic

31 октомври 2018 | 10:23 Дачев
Марс (Mars) – Сезон 2 (6x60)
Неделя 11 ноември @ 21:55
 
През деветте години след кацането на Марс, шестимата астронавти са развили град Олимпус в напълно действаща колония. Но космическа агенция IMSF, спонсорирана от няколко правителства, не може да продължи да финансира експедицията на Марс самостоятелно и така се отварят възможности за инвестиция от страна на частния сектор. Бъдещето на мисията ще се промени завинаги, когато миньорите от Lukrum – частна корпорация, стъпват на Марс. 
 
Сървайвър: Обратно към примитивното (Primal Survivor) - Сезон 4 (3x60 + 6x60)
Понеделник 26 ноември @ 21:55
 
Хейзън Адел, инструктор по оцеляване и водач в дивата природа, пътува до най-есктремните места по света, за да поема индивидуални предизвикателства, които ще тестват неговите познания, издръжливост и умения. Той ще се бори с гъстата джунгла на Гвиана, ще прекоси пустинята на Кения и ще се сблъска с активен вулкан в тихоокеанската островна държава Вануату. За да успее, ще разчита на древните техники на местното население, живеещо там от хиляди години. 
 
Десетилетията: Ремикс (Decades Remixed) (10x30 + 10x30)
Сряда 14 ноември @ 20:55
Започва през ноември
 
В "80s The Greatest" (10x30) ще ви запознаем с най-великите моменти от десетилетието на упадък в Америка, когато всичко стана по-голямо – от подплънките за рамене до баланса на банковите сметки. Голямата страст доведе до големи печалби. Появиха се луксозни марки и необуздани кредити. Пръскаха се пари сякаш утрешния ден не съществуваше. Роналд Рейгън се бореше за консервативни ценности, Мадона за обратното, всички искахме да разберем кой застреля Джей Ар от сериала „Далас“ и гледахме всичко в захлас по новите канали MTV и CNN. 
 
* * * * * * *
 
SPACE SPECIALS
 
Мисия до Слънцето (Mission to the Sun) (1x60)
Сряда 14 ноември @ 21:55
 
През юли 2018 г. НАСА изпрати първата мисия към звезда. Историческото приключение ще изследва последната граница на Слънчевата система – Слънцето. Това ще е най-бързият обект, създаден от човешка ръка. Той ще пътува със 450,000 мили в час. Уникалната по рода си мисия има за цел да навлезе в „атмосферата” на нашата звезда и да промени разбирането ни за нея. Документалната поредица  проследява това събитие, което ще промени света. Ще се запознаем с невероятните особености на Слънцето и ще надникнем зад кулисите на мисията на НАСА. Излъчването на предаването ще съвпадне с пристигането на проба от атмосферата на Слънцето (ноември 2018 г.) и ще предизвика огромен медиен интерес. Поредицата ще отпразнува ключов момент в човешката история – човечеството за първи път се опитва да достигне Слънцето! 
 
Космическите совалки: Триумф и трагедия (Space Shuttle: Triumph and Tragedy) (2x60)
Неделя 4 ноември @ 20:55
Премиера през ноември
 
Документалната поредица разглежда необикновената история на космическите совалки – първите космически кораби за многократна употреба. Замислени още преди 50 години, совалките трябвало да са нов, безопасен и евтин начин за изучаване на космоса. Със скорост 17 500 мили в час, 13 пъти по-бързи от „Конкорд“ и с топлинна изолация, която би издържала на два пъти по-висока температура от тази на лавата, совалките достигат нови висини в технологията. Човекът, който прави първия космически полет през 1981 г., Робърт Крипън, разказва как първата мисия едва не се провалила, когато част от топлинния щит на совалката отказва. Но полетът е успешен и совалките влизат в действие. С място за 8 астронавти, совалката може да носи в космоса повече оборудване и хора от всеки друг космически кораб. За пръв път в историята совалките отварят място и за жените в НАСА. Реа Седън, първата жена астронавт на совалка, споделя, че в НАСА не били подготвени за новите попълнения и трябвало да изработят специални космически костюми, които жените да използват. Но зад камерата се крие и другата истина за совалките. Историкът Роланд Уайт разкрива, че совалките трябвало да провеждат специални шпионски мисии за военните сили на САЩ. През 1983 г., президентът Рейгън решава да използва совалките и да построи известната си космическа Инициатива за стратегическа отбрана и да спечели Студената война. Но тъй като всеки полет струвал 15 милиарда долара, совалките се оказват трудни за поддръжка и доста по-скъпи от предвиденото. Уейн Хейл, главният отговорен за програмата, обяснява, че през 1986 г. от НАСА толкова отчаяно се опитват да спечелят одобрението на народа, че решават да изпратят цивилен гражданин - учителката Криста Маколиф в Космоса, която да предава на живо в класните стаи. Но когато от НАСА пренебрегват предупрежденията на собствените си инженери и совалката „Чалънджър“ избухва, убивайки Криста и останалата част от екипажа, програмата бива закрита. 
 
Живот на космическата станция (ISS 24/7 on a Space Station) (1x60)
Неделя 25 ноември @ 22:55
 
Международната космическа станция (ISS) несъмнено е най-амбициозният орбитален проект, строен някога. Гигантското съоръжение покрива 9,700м2 и позволява на мъже и жени астронавти да се подготвят за дългите периоди на безтегловност, например за предстоящи пътувания до Марс. Освен това събира хора от цял свят, които живеят и работят заедно. В строежа на стоманеното чудовище участват 16 нации, а теглото му е над 400 тона. Но как са успели инженерите и астронавтите да сглобят конструкцията в Космоса? Как точно функционира тя? Какви енергийни източници използва? Как достигат екипажите до нея? И как се връщат обратно? Какво е да спиш, ядеш и дори да дишаш на борда на космическата станция? Тази поредица ни показва какво представлява Международната космическа станция отвътре. 
 
* * * * * * *
 
Тайните служби на САЩ (US Secret Service: On the Front Line) (1x120)
Вторник 20 ноември @ 20:55
 
Получавайки безпрецедентен достъп, камерите на National Geographic поглеждат зад кулисите на Тайните служби на САЩ. 
Работещи на смени агенти, разузнавателни агенти, контраразузнавачи и експерти по обезвреждане на експлозиви създават 360-градусов щит, който предпазва президента Тръмп, където и да отиде. 
Ще научим и истории, неразкривани досега от Тайните служби, като тази за президента Клинтън, който е бил почти убит от Осама бин Ладен. Ще покажем как тези моменти променят завинаги стратегията за защита на службите.
 


ИЗБРАНО