Силвена Роу в журито на MasterChef

29 октомври 2018 | 14:54 Дачев
Тя ще замени Лео Бианки в екипа на Андре Токев и Петър Михалчев в петия сезон на кулинарното шоу (пролет 2019 г.)

Българката Силвена Роу (Silvena Rowe) е новият член на журито на MasterChef България по bTV, съобщиха от медията днес. Тя е една от жените шеф-готвачи с най-голямо международно признание - готвач на знаменитости, собственик на ресторант и кулинарен консултант. 
 
Лео Бианки остава в семейството на bTV, като скоро ще започне своя авторска седмична рубрика в сутрешното токшоу „Преди обед“. 
 
Присъединяването на Силвена Роу към екипа на журито е голяма стъпка в развитието на най-популярния кулинарен формат у нас след четири успешни издани смятат от телевизията. 
Ангелина Белчева, мениджър локални продукции и изпълнителен продуцент на MasterChef България:
„Една от най-важните причини за традиционния успех на MasterChef България е, че форматът се развива с всеки следващ сезон. Дойде време да привлечем към журито и утвърдена жена chef-готвач и сме щастливи, че това е именно международно признатата Силвена Роу. Високо ценим приноса на Лео Бианки за успеха на четвъртия сезон на MasterChef, затова нашата работа с него ще продължи чрез седмичната му рубрика в „Преди обед“.
 
Лео Бианки:
„MasterChef винаги ще бъде като семейство за мен и съм сигурен, че то ще стане още по-пъстро с участието на прекрасната Силвена Роу. За мен обаче е време да покажа моята гледна точка към добрата храна и „вкусния“ живот, затова съм щастлив да направя следващата крачка – с моя авторска рубрика. Тя ще надгради готварските формати, ще позволи на зрителите да погледнат на кулинарията от различни ъгли, а на мен – да я представя през погледа на приятели от различни професии и националности. Това ще ми даде възможност и да отделям повече време за семейството и ресторантите ми“.
 
* * * * * * *
 
Силвена Роу се нарежда сред топ готвачите във Великобритания, където успешно открива високо оценения от критиците ресторант "Quince" в петзвездния "The May Fair Hotel". Тя е автор на шест от най-продаваните кулинарни книги. Популярна е сред широката публика в Европа и с участието си в множество кулинарни предавания като Saturday Kitchen и Keep Cooking and Carry On по BBC, Time Machine Chefs по ABC, This Morning по ITV, Good Food Live и My Kitchen по UKTV Food. 
 
Феноменът Силвена Роу - готвач, телевизионна личност и писател, - е съчетание на много и различни компоненти. Родена е в България, а романтичният и бохемски подход към живота и кулинарията на баща й посяват семената, които оформят нейната личност. Едно нейно пътуване до източно-средиземноморските й корени, за да проучи гастрономията на Османската империя, е нейното вдъхновение да напише бестселъра си "Purple Citrus and Sweet Perfume" (2010 г.). През своята кариера Силвена Роу е готвила множество изтънчени вечери за известни личности в Лондон – от кралски особи до рок звезди, а вдъхновяващият й готварски стил я превръща и в кулинарен консултант в неизлизалия в България трилър на канадския режисьор Дейвид Кроненбърг „Eastern Promises“ (Великобритания-Канада-САЩ, 2007).
 
Подходът на chef Силвена Роу, базиран на принципите на съвременната източно-средиземноморска кухня, е смел, ароматен, чувствен и най-важното – много вкусен. В момента тя управлява ресторант "Omnia by Silvena" в Дубай и разпределя времето си между Обединените арабски емирства, София, Ню Йорк и Лондон. Носител е на престижните награди Glenfiddich Food and Drink Award-Лондон от 2007 г., Gourmand Award – Париж от 2011 г., Commitment to Healthy Eating, Time Out Dubai Restaurant Awards  - Дубай от 2017 г.
 
* * * * * * *
 
Андре Токев:
„С четирите си издания MasterChef осезаемо разви кулинарната култура в България и аз съм горд, че продължаваме да предлагаме на зрителите качествено, позитивно и градивно съдържание. Вярвам, че присъединяването на Силвена към шоуто ще допринесе за още по-голямото разнообразие на техники и продукти. Тя ще донесе със себе си и последните тенденции от два континента, които ще добавят още много ползи за участниците и публиката“.
 
Повече от 650 кандидати за спечелване на престижната титла MasterChef и наградата от 100 000 лева от bTV се явиха на предварителните кастинги за сезон 5. 


ИЗБРАНО