Токев и Ранков в района на Ямбол: рязана чорба от с. Чарган

27 октомври 2018 | 08:48 Дачев
 Тази неделя от 12:30 часа по bTV Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят с "Ловци на храна" района на Ямбол. 
 
Известен с плодородните земи, на които виреят слънчоглед и царевица, регионът е дом и на пчеларите. В село Чарган „ловците на храна“ ще посетят леля Стоянка, за да научат рецептата за „рязана чорба“. Традиционното ястие е подобно на прясната паста и се приготвя като част от ритуалите за плодородие.
Докато Събин кара трактор, разтоварва бали, научава как се възобновява стадо и се запознава с коня Галя, журито на MasterChef ще се оборудва с предпазни мрежи, за да провери добива на мед от рапица, кориандър и слънчоглед. Любезният домакин ще му покаже как пчелите се „предупреждават“ за човешка намеса, как насекомите „запечатват“ ресурси за зимата и правят „пило“.
 
Андре ще разбере какви са сезонните цикли на пчелите, каква е ролята на пчелата – майка и тази на работничката, както и за колко дни се излюпват малките. А какви са функции на меда в кулхнята, зрителите ще видят утре по обяд.
 
Следваща спирка на кулинарите ще бъде град Ямбол – едно от местата с най-много микроязовири в България. Известен с разнообразието от риба, градът ще предложи на Chef Токев и Събин няколко вида шаран, сом и пъстърва.
„Ловците на храна“ ще имат среща и с енолога Краси, който ще сподели защо гроздето е негова страст от 15-годишен. Докато помощникът на Андре черпи знания за направата на бъчви от майстор Вълчо, топ-готвачът ще се запознае със спецификите на отглеждане на лозя. Сортът каберне фран ще вдъхнови кулинаря със своите наситени аромати и ще се превърна в акомпанимент на ястие със сом. Пълнените с овче сирене варени мекици ще допълнят рибното филе с лук, маслини, орехи и грозде.
 
Стартирало от древните траки, винарството се гордее с хилядолетна история по нашите земи. Виното е било използвано в много ритуали за връзка с боговете, а консистенцията му е била гъста, с изобилие от аромати. Този ефект се е постигал с т.нар. „стафидирало“ или презряло грозде.
 
Какви са техниките за изваждане на мед, ще се справи ли Събин с лова на риба с кепче, с какво ямболският климат допринася за качествата на виното и от кое дърво стават най-ароматните бъчви? Как изглеждат 900 декара лозов масив,  как се трансформира вкусът на сока при отлежаването му и как се прави розе - на 28 октомври 2018 от 12:30 часа. 
 


ИЗБРАНО