”Crime + Investigation” със специална програмна седмица

18 октомври 2018 | 21:26 Дачев
Екстремни вярвания“ e първо програмно събитие в праймтайма на тв канала Crime + Investigation - седемдневен блок, съставен от програма с оригинално съдържание (премиери на нови сезони на сериали и местно съдържание в дълъг и къс формат).
 
Разпространяван на повече от 100 територии, каналът ще стартира събитието през седмицата, започваща на 18 ноември 2018 година – в деня на 40-годишнината от масовото убийство в Джоунстаун.
 
„Екстремни вярвания“, като специална програмна седмица, се фокусира върху култовете и крайните вярвания.
 
Във фокуса на тази телевизионна програма стои задачата чрез непосредствените свидетелства на оцелели участници в култа, експерти и семействата на жертвите да се установи как и защо хората се присъединяват към различни култове и какви са ужасяващите последици от това. 
 
* * * * * * *
 
No Greater Law - 18 ноември, неделя, в 22:00 ч.
 
Един от независимите филми на A&E, „No Greater Law“ изследва Трежър Вали (Долината на съкровищата) в Айдахо, едно пасторално и благочестиво място, разположено на някогашната западна граница на Америка, където се сблъскват светските и фундаменталистките идеи на вярата. 
 
В място, където някои вярвания оказват влияние върху реалния живот и смъртта, където границата между църквата и държавата е размита, фаталните случаи с деца, причинени от изцеление чрез вяра и медицинска небрежност, са често явление, което не се разследва. Родителите, отказали медицинска грижа за децата си в името на Бога, не се преследват от закона, а религиозната свобода е поставена над всичко останало.
 
„No Greater Law“ запознава зрителите със семействата, вярванията и първобитното отхвърляне на компромисите, криещи са зад една загадъчна частна вяра, известна като „Последователи на Христа/Followers of Christ“. С нарастването на усилията от страна на външни лица и службата на местния шериф за противопоставяне на практика, която според тях поставя децата в риск, конфликтът поставя на изпитание политиците и законността на изключенията, които подкрепят и защитават църковните практики. Изследвайки разказите и идеологическите противоречия с емпатия към всички замесени, филмът разкрива променливия облик на един силно религиозен и индивидуалистичен щат и страна, и излага на показ културните пукнатини в религиозната психика на американците.
 
Култове и екстремни вярвания - 4-часов блок на 20 ноември, вторник, от 22:00 ч.
 
Продукцията ни запознава с носителката на наградата „Еми“ - журналистката Елизабет Варгас, която е пътувала по света, за да провежда задълбочени проучвания и да прави новинарски интервюта. Сега, в този взривяващ сериал, тя повдига завесата, скриваща живота в някои от най-противоречивите организации по света, като разобличава тяхната манипулативна тактика и разрушителни системи от вярвания. 
 
От групата за самопомощ NXIVM и Дванайсетте племена до филмите на Обединените нации „Ислям/Islam“, „Свидетелите на Йехова/Jehovah’s Witnesses“ и „Семейството/The Family“, всеки от епизодите разглежда задълбочено някоя група през погледа на бивши поддръжници и показва в перспектива картината през погледа на вярващи и лидери, които все още участват в култа.
 
Бягство от полигамията – сезон 3, 4-часов блок на 23 ноември, петък, от 22:00 ч.
 
Повествованието на филма започва преди повече от 10 години, след като четири сестри успяват да избягат от таен полигамен култ в Солт Лейк Сити. Днес Андрея, Джесика, Шанел и Колин са посветили живота си на това да помагат на други млади мъже, жени и деца да се освободят от полигамните групи и да се приспособят към живота навън. 
 
В сезон 3 жените продължават опасната си мисия, като Джесика дори заема публична политическа позиция срещу полигамията в едно противоречиво заседание на съдебните власти на щата Юта.
 
Култове, табута и екстремни вярвания - 24 ноември, събота, в 22:00 ч.
 
Самостоятелен документален филм, който показва историите на оцелелите англичани, навлизайки в сърцевината на един мрачен, циничен и сложен свят на култове. В него властта на един човек му дава пълен контрол върху мнозина и възниква опасен сблъсък между злоупотребата с власт и стремежа за принадлежност.
 
Чрез непосредствени свидетелства, филмът показва как наглед обикновени хора стават част от мощни и разрушителни системи от вярвания, след което си дават сметка, че се намират в положение, което застрашава живота им и че трябва да се измъкнат от него. Сред свидетелите са оцелели участници в култа, които са били родени в него или са били вербувани впоследствие, както и експерти. 
 
Филмът е част от специалната програмна седмица „Екстремни вярвания“.


ИЗБРАНО