”Ловци на храна” в Горнотракийската низина

20 октомври 2018 | 08:45 Дачев
Тази неделя от 12:30 часа по bTV:
 
Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят в епизод 2 Горнотракийската низина. Сред плодородните земи на Тракия „ловците на храна“ ще разкрият защо регионът е известен със своите рецепти за колбаси, какви са спецификите на католическите рецепти и ще разкрият тайните на тракийския култов комплекс в Старосел.
 
Първа спирка на „Ловци на храна“ ще бъде село Старо Железаре, където местните приготвят вариация на шарената сол. За да спазят традицията, Събин ще се впусне в търсене на най-вкусната питка, а баба Донка ще му покаже и съставките на вкусната подправка. Любезната домакиня ще покаже и как приготвя специфичния за региона бабек, който Андре оприличава на испанското чоризо, макар че то е малко по-пикантно на вкус.
Chef Токев ще посети и тракийския култов комплекс Старосел, който  представлява най-голямото струпване на храмове и гробници от тази епоха в България. Топ кулинарят от журито на MasterChef ще разкрие, че от общо 120 могили са проучени едва 22. 
 
В католическото село Житница „ловците на храна“ ще посетят технолога Панчо, който събира интересни рецепти за колбаси. Той ще сподели, че младите хора с радост остават да живеят там поради наличието на работа и добри икономически условия, но отчасти и заради религията им. 
 
Chef Токев с нетърпение ще се включи в кулинарни експерименти, откривайки разликите между родопската и македонската наденица. Готвачът ще приготви крем супа от пресен грах с печена наденица, а помощникът му ще се обърне към леля Мария с молба за „етърник“ и люти чушки.
Втората рецепта на Андре ще представи берлинския прочит на рецепта с месния деликатес, а домакинята ще му покаже традиционните великденски курабийки. 
 
Какви тайни крие тракийският голям храм на Четиньова могила, с какво са по-различни плоските праскови и как изглежда дървото на райската ябълка? Защо салатите на римляните са били от плодове и как са ги овкусявали, каква е разликата между родопската и македонската наденица и виреят ли в България фъстъци?


ИЗБРАНО