Поредици по канал ”History” през ноември

17 октомври 2018 | 09:19 Дачев
Програмни акценти на History през ноември 2018 г.
 
"Търсачи на съкровища от Втората световна война" - от 14 ноември (сезон 2, всяка сряда в 22.00 ч.) 
 
Англичанинът Стивън Тайлър е най-изтъкнатият аматьор, търсещ съкровища от Втората световна война с помощта на детектор. Той обединява усилията си с ентусиазирания почитател на историята Съгс. Вторият сезон ще покаже как Съгс и Стивън Тайлър възкресяват за живот забравени истории от войната, изкопавайки артефакти от бивши военни територии във Великобритания и Европа. 
 
С помощта на съвременни технологии, оригинални архиви и карти, двамата ще работят за идентифицирането на обещаващите места за изкопни работи - като бивши военни бази, летища и казарми. След локализирането им те продължават с интензивни разкопки, за да извадят наяве находките. 
 
Двойката открива всякакви видове интересни предмети, като лични знаци на войници, байонети от марката Lee Enfield 303 и дори старинни кутии с кондоми, които говорят за това, че войниците никак не са били безразлични към плътските удоволствия. 
 
"Извънземни от древността" - от 6 ноември (всеки вторник в 22.00 ч.)
 
Телевизионният експерт по извънземни Джорджо Цукалос ще изследва връзките между извънземните и древния свят, религията и историческите артефакти.
 
Проследява се противоречивата теория, че Земята е била посещавана от извънземни преди хиляди и милиони години. От ерата на динозаврите до древен Египет, от ранните пещерни рисунки до постоянните масови наблюдения в САЩ, всеки епизод придава историческа дълбочина на въпросите, спекулациите, провокативните противоречия, свидетелствата от първа ръка и аргументираните теории, свързани с този прастар дебат. Дали интелигентни същества от Космоса са посещавали Земята?
 
"Кингпин" - от 24 ноември (всяка събота в 22.00 ч.)
 
Всички криминални структури имат едно общо нещо: Босът. Донът. Кингпинът (Главният). 
 
Структурата и йерархията са основата на организираната престъпност. Но никой режим не е вечен. Зад всеки кингпин стои легион от безмилостни лейтенанти, войници и съперници, които горят от нетърпение да заемат мястото му. Понякога те чакат босът да се оттегли или да умре от естествена смърт, борейки се помежду си. По-често прелитат куршуми и организират заговори. 
 
Силовото завладяване и гражданските войни са нещо обичайно за престъпния подземен свят. А когато димът се разнесе, никога не се знае кой ще седи на трона. 
 
Този сериал от четири части включва епизодите „Джон Готи“ (24.11.2018), „Пабло Ескобар“ (01.12), „Ел Чапо“ (08.12) и "Уайти Бълджър“ (15.12).
 
* * * * * * *

През октомври предстоят поредиците:
 
"Ал Мъри: Защо всички мразят англичаните?" - от 20 октомври (всяка събота в 23.00 ч.)
 
Защо толкова много страни не обичат англичаните? Какъв е техният проблем? В продължение на векове изглежда, че французите, шотландците, уелсците, ирландците и германците не спират да се оплакват от англичаните – и няма изгледи това да спре. Но защо?
 
В тази поредица водещият – историкът и патриотът Ал Мъри, изследва защо англичаните са толкова мразени. Във всеки епизод ще видим Ал да си партнира с местен комедиен актьор и горд патриот (Антоан дьо Кон във Франция, Хенинг Вен в Германия, Фред Маколи в Шотландия, Елис Джеймс в Уелс и Андрю Максуел в Ирландия), анализирайки разкази за исторически битки, кланета, бунтове и революции, определили облика на съвременните отношения на Англия с най-близките й съседи. 
 
Но Ал няма да посрещне тези оплаквания без съпротива, той е тук, за да защитава англичаните и да оспори всеки пункт. Всичко това може:да изглежда малко като забавление, но всяко твърдение е подкрепено от факти и моменти от историята.

"Военноморски тюлени" - от 22 октомври (всеки понеделник в 22.00 ч.)
 
Завладяващи преживявания  от тайния свят на морските тюлени от фронтовата линия, които водят война с тероризма – от Ал Кайда до ИДИЛ, от Иран до Афганистан и от 11-и септември до днес. 
 
Морските тюлени, изпитали тези преживявания, ще разкажат неизвестни досега истории, подкрепени с показване на архивни ленти и възстановки. Това са истории за победи, поражения и проливане на кръв в усилията за защита на Америка.



ИЗБРАНО