Галаконцерт на майсторския клас на Кабаиванска по БНТ2

12 октомври 2018 | 10:47 Дачев
В неделя, 14 октомври 2018 г. от 21:00 часа, БНТ2 ще излъчи /запис от 29 септември/ галаконцерта на лауреатите от тазгодишното издание на майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска.
 
59 кандидати от 21 държави участваха в прослушванията и само 13 от тях имаха редкия професионален шанс да усъвършенстват вокалната си техника и артистична интерпретация под ръководството на маестра Кабаиванска.
Сред випускниците тази година са българките Александрина Михайлова (сопран) и Йоана Кадийска (мецосопран) и Мария Николова (сопран). Зрителите на БНТ2 ще имат възможност да видят и изпълненията на Давиде Риу и Рейналдо Дроз, които са познати на публиката от участието си през юни в спектакъла „Тенорите на Райна Кабаиванска“.
 
В концерта, който ще излъчи обществената телевизия, млади и обещаващи артисти от Италия, Корея, Франция, Венесуела и България заедно със Софийската филхармония, под диригентството на Найден Тодоров, изпълняват арии и дуети от опери на Верди, Моцарт, Доницети, Чайковски и Пучини.
 
Своя първи майсторски клас в Нов български университет Райна Кабаиванска провежда през 2001 г., а година по-късно е създаден и дарителският фонд в подкрепа на млади оперни певци. Повече от 150 оперни дарования от цял свят са участвали в майсторските класове, а за близо 80 от тях дарителският фонд е открил нови възможности за творческа реализация. 

* * * * * * *

На 29 септември именно с Кабаиванска бе открит петият сезон на предаването "Извън играта" по БНТ1 -  в деня на традиционния галаконцерт, с които приключи XVIII-ият Международен майсторски клас на оперната прима у нас.



ИЗБРАНО