Мария Стефанова: завръщане в Народния театър

11 октомври 2018 | 17:43 Дачев
Тази седмица гост на водещата Люба Пашова в „Извън играта“ по БНТ1 ще бъде Мария Стефанова.
 
Преди броени дни легендарната актриса отбеляза своя 79-и рожден ден в Народния театър „Иван Вазов“ с представлението „Три високи жени“, за ролята си в което тази година бе отличена с наградата „Аскеер“. Пред камерата на БНТ тя ще сподели емоциите си от завръщането на сцената на обичния театър след 25 години.
 
Предаването с нейно участие ще бъде излъчено на 13 октомври 2018 г. (събота) от 18:00 ч.
 
 
В студиото на „Извън играта“ Мария Стефанова ще говори за предизвикателствата на сцената и в живота, за самотата след загубата на съпруга й – известния художник Христо Стефанов, за обичта към дъщеря им Елена, която също се развива в артистичните среди.
 
* * * * * * *
 
Мария Стефанова завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (днес НАТФИЗ) през 1960 г. със специалност актьорско майсторство. Професионалният ѝ път преминава през Драматично-кукления театър във Враца, Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе, Драматичния театър „Н.О.Масалитинов“ в Пловдив. През 1972 г. се присъединява към трупата на Народния театър „Иван Вазов“. Носителка е на званията „заслужил артист“ (1974) и „народен артист“ (1982).
 
Любимата на няколко поколения българи актриса е изиграла десетки роли в киното и театъра. Сред филмите, в които участва, са „Вчера“ (1988), „Златният век“ (1984), „Баш майсторът“ (1983), „Всичко е любов“ (1979), „Понеделник сутрин“ (1966), „Любимец 13“ (1958), както и в телевизионните сериали „Сами сред вълци“ (1979), „Дунав мост“ (БНТ, 1999) и други. 
 
Незабравимите остават и превъплъщенията ѝ на театралната сцена: Ния в „Преспанските камбани“, Катерина в „Укротяване на опърничавата“, Нора от „Душата на поета“, Масларска от „Милионерът“, Гертруда в „Хамлет“, Гонерил в „Крал Лир“, както и жената А в спектакъла „Три високи жени“, който вече втори сезон се играе в Народния театър. 
Постановката e на режисьора Стефан Спасов по пиесата на Едуард Олби и освен наградата на Мария Стефанова, бе отличена и с „Аскеер“ и за костюмите на Нина Пашова. 


ИЗБРАНО