30-годишната война и още акценти по Viasat History

8 октомври 2018 | 12:08 Дачев
"Да избягаш от Хитлер" ("Escaping Hitler") започва днес, 8 октомври в 21:00 ч.
4 епизода
 
Ако сте се оказали в окупирана територия по време на Втората световна война, е било въпрос на оцеляване: или е трябвало да намерите начин да избягате, или да бъдете пленени, затворени и в крайна сметка екзекутирани. Оцеляването е зависело от късмета, местните жители и "Пътеките на свободата". 
 
Из цяла Европа Съпротивата е прокарала маршрути за бягство, които са предлагали необходимото, за да изведат представители на Съюзниците до свободата. Ятаците по тези пътеки са рискували живота си, за да ги държат отворени и да преведат хора през опасните планински вериги в сурови условия и под прикритието на мрака, за да стигнат до Великобритания и да продължат борбата. 
 
Монти Холс разказва невероятни и малко известни истории за "Пътеките на свободата", поемайки по същите пътища 75 години след създаването им, в знак на почит към мъжете и жените, които са ги прокарали. Монти има лична връзка с "Пътеките на свободата" - прачичо му, който е бил пилот през Втората световна война, е бил свален в Северна Африка и ги е използвал, за да оцелее. 
 
Монти е прекарал голяма част от живота си като кралски морски пехотинец - някои от най-известните истории на бягство и укриване са се разказвали в собствения му елитен отряд.
 
* * * * * * *
 
"Тридесетгодишната война - Желязната ера" ("Thirty Years' War - The Age of Iron")
- от 20 октомври, събота в 22:00 ч.
- 6 епизода
 
През 2018 г. гражданите на Европа заедно отбелязват специален юбилей, който все още определя съвременната европейска държавна система - началото на Тридесетгодишната война през 1618 г. 
 
Дори преди 400 години, нашите братя и сестри - католиците и протестантите в цяла Европа - са разбирали, че тази война ще е международно събитие от голяма величина.
 
* * * * * * * *
 
"Леден мост" ("Ice Bridge") от 30 октомври, вторник в 21:00 ч.
- 60-минутен тв филм
 
Мистериозни нови артефакти се появяват в Чесапийк в САЩ, подобни на останалите от последната Ледена епоха в Европа. Известните археолози Денис Станфорд и Брус Брадли рискуват всичко, за да докажат авангардната си теория как те са попаднали там. 
 
С помощта на нови вълнуващи тестове, археологически разкопки и реалистична 3D-компютърна анимация е възкресено пътешествието на малка група европейски ловци от Палеолита през леден мост до Северна Америка. 


ИЗБРАНО