bTV Репортерите с нови неделни издания

7 септември 2018 | 16:06 Дачев
На 9 септември е късометражният филм „15 септември: Светът чисти заедно“ - веднага след централната емисия на bTV Новините
 
bTV Репортерите се завръщат за 19 път в ефир с нови издания от 9 септември 2018 г. Репортерът Илияна Димитрова и операторът Борис Пинтев представят филма за най-мащабната гражданска инициатива в света - „15 септември: Светът чисти заедно“ .
 
Директно от Естония, екипът разказва как се е зародила идеята за голямото чистене .
На 15 септември милиони хора от над 150 страни ще чистят заедно - пътища, паркове, плажове, гори и реки. Зелената вълна ще започне в Нова Зеландия в 10 часа сутринта местно време, ще премине през всички часови зони и ще приключи 36 часа по-късно на Хаваите, като междувременно ще достигне и България. Всичко започва през 2007 г., когато малка група ентусиасти се събират с амбициозната цел да изчистят Естония. Тогава Райнер Ньолвак създава кампанията Let’s Do It, а първото голямо чистене се случва година по-късно. 
 
От 2008 г. насам над 100 страни организират свои собствени дни за почистване. А в България чистим от 2011 година, като за целия период са се включили стотици хиляди доброволци и са събрани 86 000 тона отпадъци. 
 
В чистенето в Естония от години има и българска следа. Докато баща им Пламен е на служебно пътуване до родния си Добрич, Миа, Теодор и майка им Кайди водят екипа на bTV до едно от любимите си места - на 50 км от Талин. Местността Виру Раба е с типична за Естония природа - съчетава гора с мочурища, блата и езера, в които децата плуват през лятото, но всяка година има нужда от почистване.  
 
Очаква се световното чистене на 15 септември да се превърне в най-голямата доброволческа акция в историята. А част от тази история ще бъде и инициативата "Да изчистим България заедно" на bTV Media Group, която стана част от Световния ден на почистването тази година. Медийната група подписа меморандум и се присъедини към международната гражданска организация Let’s Do It Foundation.


ИЗБРАНО