Студио „Аполония“ директно от Созопол по БНТ - от понеделник

30 август 2018 | 11:06 Дачев
От 3 септември (понеделник) културният слот на БНТ ще излъчва програмата си пряко от Созопол. 
 
В делничните дни, от 9:45 до 11:00 часа, водещите Александра Гюзелева и Михаил Заимов ще предоставят възможност на зрителите да станат част от Дните на изкуствата „Аполония“.
Обществената телевизия е традиционен партньор на един от най-големите форуми на съвременното българско изкуство.
 
Сред гостите в специалното "Студио „Аполония“" ще бъдат както много млади изпълнители, чиито срещи с публиката предстоят в дните на созополския фестивал, така и утвърдени имена от културния живот на страната. Режисьорът Явор Гърдев представя в тазгодишното издание на форума два свои спектакъла: нашумелия „Чамкория“ по романа на Милен Русков („Театър 199“) и „Пияните“ – от репертоара на „Малък градски театър зад канала“. С друг спектакъл от програмата на същия театър, „Зимата на нашето недоволство“ по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек, се представя в програмата на дните на изкуствата режисьорът Бина Харалампиева. Тя също ще бъде сред гостите на „Студио „Аполония“ по БНТ.
 
В дните на преките предавания от фестивалния град зрителите на телевизията ще имат срещи с художника-аниматор Теодор Ушев и Рашко Младенов, който в дните на изкуствата представя своята нова книга „До последен дух“ (издателска къща „Жанет 45“). В рамките на „Аполония“ тази година е включена и  среща с читатели  на журналистката от БНТ Евгения Атанасова-Тенева. Нейната книга „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ представя именития артист през призмата на един от последните му проекти.
 
Специален акцент в преките предавания от Созополските празници на изкуствата ще бъде и българското кино, в контекста на многобройните международни награди, които филмовите творци продължават да печелят. На „Аполония“ тази година ще бъдат представени лентите „Ага“ на режисьора Милко Лазаров, „Посоки“ на Стефан Командарев, „Възвишение“ на Виктор Божинов и проектът „8'19" ("8 минути и 19 секунди"), в който Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев и Владимир Люцканов екранизират своя прочит на разкази на Георги Господинов. 
Три от филмите са включени в тазгодишното издание на кампанията на БНТ „Пътуващо лятно кино“, а в рамките на предаването ще бъдат излъчвани и репортажите от прожекциите в страната, които продължават до 8 септември.
 
В празничната програма на БНТ на 6 септември, посветена на Деня на Съединението, екипът на предаването (8:12 - 12 ч.) ще търси различни гледни точки към вече представяни в ефира на обществената телевизия творби, които поставят в центъра на вниманието духовните измерения на съвместното бъдеще.
 
От културния слот на БНТ засега отсъства името "Денят започва с култура".


ИЗБРАНО