„Оратница“ на живо за световното по художествена гимнастика

5 август 2018 | 09:47 Дачев
Композиторът Георги Стрезов, работил по саундтрака на филма "Соло: История от Междузвездни войни“, създава специалните ефекти на събитието

Малко повече от месец остава до Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в зала „Арена Армеец“ между 10 и 16 септември 2018 година и ще се излъчва в каналите на БНТ.
 
Освен състезанията, зрителите в залата ще станат свидетели на две специални събития по откриването и закриването на първенството. За откриването се подготвя специален филм, който ще представи България, а „Оратница“ ще изпълнява музиката на живо в залата.
Групата създаде и музиката за риалити шоуто "Фермата" сезон 3 през 2017 г.
 
Закриването на първенството също ще е спектакъл, на който отново ще звучи музиката на групата. Музиката за двете събития е създадена специално за спортния форум.
Повече за концепцията разказва Илиана Раева, председател на БФХГ:
„България е съвършено съчетание от мистични ритуали и традиции, религия и вяра, природа, обединила в себе си перфектна хармония, спиращи дъха познати и непознати места, извор на безценно културно богатство и вдъхновение. Тя е мистика. Тя е древност. Тя е вяра и хармония. 
 
Тази година тя е и художествена гимнастика. Тези измерения са нашето богатство, златото на България. Като домакин на Световното първенство по художествена гимнастика, желаем да запознаем всички чуждестранни гости на събитието с атмосферата и достойнствата на нашата страна. Да ги потопим в красотата и магията на България, като им дадем шанс да почувстват българския дух и топлина, без да стават от трибуните“.
 
„Приветстваме всички, които имат възможност да са в залата, за да подкрепим нашите момичета в борбата им за медалите. Нека напълним залата и покажем какво може българската публика“, споделя Радина Филпова, талисман на Световното първенство по художествена гимнастика.
Тя, заедно с авторите на химна на първенството - Deep Zone Project, бе гост на Шоуто на Слави на 16 юни. 
 
Междувременно фейсбук-страницата на Федерацията по художествена гимнастика започна кампания по нетрадиционно представяне на всички момичета от отбора на България. Всеки ден страницата представя ежедневието и подготовката им.
 
* * * * * * *
 
Кои са „Оратница“?
 
Оратница са шестима млади български музиканти, обединени от любовта си към българския фолклор и съвременните бас жанрове. затова започват да наричат уникалните си звуци „ethnobass“.
Музиката им е смесица от фолклорни мелодии, възпяване в православен стил, далечни аборигенски теми, хип-хоп, дъбстеп, трап, drum & bass и неравноделни ритми. Оратница интерпретира традиционни български песни по начин, който съвременното поколение посреща с широки обятия.
 
Групата съживява интереса към българските музикални традиции сред млади и стари не само в България, но и в цяла Европа. Благодарение на майсторски съчетани регионални фолклорни елементи с глобални музикални стилове и използването на нетипични инструменти, музиката на Оратница успява да ни докосне независимо от нашето минало. 
 
* * * * * * *
 
Домакинство на България на първенството е за трети път. За надпреварата, в България ще пристигнат впечатляващите 886 души от 54 държави, като 176 ще са гимнастичките в индивидуалното и 215 гимнастички от 36 ансамбъла.
 
Историята датира от 1969 година, когато Варна за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. Второто варненското издание на световната проява е от 1987 г. 
 
49 години след първата българска премиера и 31 години след второто българско домакинство, световното първенство продължава приключението си у дома със своето 36-то издание, което ще се проведе в София в рамките на 7 състезателни дни.


ИЗБРАНО