National Geographic подкрепи отбора по география

31 юли 2018 | 18:36 Дачев
Четирима ученици от български гимназии заминават за Международната олимпиада по география iGeo 2018 в Квебек, Канада, която ще се проведе от днес до 6 август
 
За 15-та поредна година ще се проведе Международната олимпиада по география – iGeo, в която ежегодно се състезават ученици на възраст от 16 до 19 години. Тя включва 3 части: мултимедиен тест, тест с писмени отговори и теренна работа.
 
Домакин на тазгодишното издание на олимпиадата ще бъде Канада.
iGeo 2018 се организира под покровителството на „Международния географски съюз“ (IGU) в сътрудничество с CAG (Canadian Association of Geographers) и RCGS (Royal Canadian Geographical Society) и ще се проведе на територията на Université Laval.
 
На Международната олимпиада iGeo 2018, като част от националния отбор, България ще представляват: 
• Калина Анастасова, възпитаник на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна
• Дилян Пенев, възпитаник на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, гр. Варна
• Борислав Борисов, възпитаник на НПМГ, гр. София 
• Станислав Христов, възпитаник на Професионална търговска гимназия, гр. Бургас
 
За да се подготвят за изключително комплексните изпитания, които им предстоят по време на олимпиадата, четиримата участници преминаха подготвителен лагер. Тази година National Geographic подкрепи отбора в усилията им да добият нужните практични знания по време на лагера, за да могат да отговорят на предизвикателствата, които, както сподели един от наставниците им – Стойчо Димитров, са различни за всяка държава, в която се провежда олимпиадата.
 
Посредством дейността си, през годините National Geographic подпомага както научно-развойна дейност и активности в областта на опазването на околната среда, така и усилия в посока по-доброто познаване на планетата ни. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира тяхната работа в сфери като наука, изследвания, архивиране, съхранение и образование. В този смисъл подкрепата за националния отбор идва като естествена стъпка. 
 
Преди да бъдат допуснати до участие в олимпиадата, учениците трябва да преминават през стриктен подбор, който включва общински кръг, областен кръг, национално класиране, класиране в разширения национален отбор и финален подбор на четиримата участници.
 
Те споделят, че любовта им към географията се заражда от ранна детска възраст и се развива естествено във времето. Борислав разказва, че като дете обичал да проследява през кои държави преминава баща му, когато пътувал в чужбина като международен шофьор. Станислав винаги е бил любознателен за света и новините от далечни места и различни държави. Обичал да открива локациите, за които слуша и чете, в енциклопедии и в интернет. Калина е мечтала да разбере повече за света, който я заобикаля и да го опознае по-добре. Прави това от малка, като пътува по картата. Едно неочаквано изпитване на дъската като дете мотивира Дилян никога да не остава неподготвен по въпросите за света. Двамата с Калина са преминали през сходен опит в образованието си във Варна и споделят, че значима роля за развитието на знанията им са изиграли учителите им по география, които непрестанно ги мотивират и насърчават да добият нови знания и умения. 
 
Калина и Борислав са вземали участие и в предходни издания на iGeo като част от националния отбор и тази година са много развълнувани отново да имат възможност да представят България и да се съревновават с отбори от цял свят. 
 
* * * * * * *
 
Олимпиадата:
Заедно с учениците, за Канада заминават и ръководителите на отбора - Мариана Султанова, главен експерт в ЦКОКУО и Христина Маркова, експерт по география в МОН, които ще подкрепят четиримата участници в усилията им да завоюват челни места.


ИЗБРАНО