Хитов корейски сериал от идния понеделник

24 юли 2018 | 09:57 Дачев
От 30 юли в праймтайм - 20:45 ч., БНТ1 започва излъчването на хитовия корейски сериал „Съкровище в двореца“ ("Dae Jang Geum" / "Jewel in the Palace", 2003 г.).
Той е една от най-успешните корейски телевизионни продукции, вече излъчвана в над 90 държави по цял свят: от Австралия, Канада, Гърция, Румъния, Унгария, Испания, Франция до Зимбабве, Афганистан, Шри Ланка и др.
 
Историческата поредица разказва удивителната история на Великата Чан-гъм – първата жена в корейската история, издигнала се до изключително престижна позиция в йерархията на кралския двор. Действието в сериала се развива през ХVІ в., когато корейското кралство се нарича Чосон. Филмът пресъздава епохата, в която патриархалните конфуциански нрави поставят жените в подчинено положение: те нямат право да ходят на училище, да влизат в библиотеки или да заемат правителствени постове. Историческият контекст на сюжета прави историята за общественото израстване на Чан-гъм още по-интригуваща. Героинята преминава през редица препятствия, дворцови интриги, женска ревност и държавни заговори. Позицията ѝ на придворна дама я обрича на непорочност – единственият мъж, на когото придворните дами могат да принадлежат, е кралят.
 
Сериалът представя по интригуващ начин културата, нравите и традициите на средновековното корейско общество и внася деликатна доза екзотика за българските зрители с детайли за корейската кухня, медицина и начин на живот.
 
* * * * * * *
 
При първото си излъчване в Република Корея, „Съкровище в двореца“ предизвиква истински фурор и събира пред малкия екран аудитория от всички възрастови групи. На сериала се приписва и заслугата за възраждане на интереса към традиционната корейска кухня.
 
Българските зрители ще се срещнат с едни от филмовите звезди на Азия. На огромна популярност се радва актрисата, която влиза в ролята на Чан-гъм – И Йонг-е. На почитателите на арт киното тя е позната от филма „Съчувствие за лейди Мъст“ ("Sympathy for Lady Vengeance", 2005, прожектиран на Киномания 2010 г. в София заедно с предхождащия го "Съчувствие за г-н Мъст" 2002) на големия корейски режисьор Пак Чан-уук. 
Тя е носител на редица награди, в това число и за превъплъщението си в „Съкровище в двореца“. 
 
Другата звезда в сериала е Чи Джин-и – един от най-популярните актьори в Корея, който изпълнява в сериала ролята на Мин Чон-хо – любимия на главната героиня.
 
„Съкровище в двореца“ е една от филмовите продукции, които стоят в основата на т. нар. корейска вълна (K-Wave), която през последните години превръща корейската поп култура във феномен не само в Азия, но и по целия свят.
 
* * * * * * *
 
Зрителите на БНТ1 ще имат възможност да гледат по два епизода от сериала всяка делнична вечер след централната информационна емисия „По света и у нас“.


ИЗБРАНО